Гратен с картофи, пащърнак и хрян

Чудесно като самостоятелно ястие, или като гарнитура към печено месо.

26 May 2017 14:57
Гратен с картофи, пащърнак и хрян
90 мин. Лесно Порции 6

  • ккал 653
  • маз 45
  • нас. маз 27
  • въгл 48
  • захар 13
  • фибри 10
  • прот 9
  • сол 0

Продукти

500 мл пълномаслено мляко
400 мл пълномаслена сметана
1 скилидка чесън, смачкана с плоската част на ножа
няколко стръка прясна мащерка
½ ч.л. прясно настъргано индийско орехче
2 с.л. паста от хрян
900 г картофи
700 г пащърнак
2 с.л. масло, меко
шепа трохи от бял или типов хляб

Приготвяне

1. Сложете млякото, сметаната, чесъна, стрък мащерка, индийското орехче и хряна в тенджера и загрейте до завиране. Дръпнете съда от огъня и оставете млякото да поеме ароматите за поне 10 мин.


2. Обелете картофите и ги нарежете на резенчета с дебелина колкото монета от 1 лв. Обелете пащърнака, нарежете го на четири по дължина и хвърлете сърцевината. Нарежете го отново на тънко. Загрей- те фурната на 180°С (160°С с обдухване).


3. Намазнете голям съд за гратен с 1 с.л. меко масло. На дъното наредете картофи- те и пащърнака, като между всеки слой поръсите малко пресни листенца мащерка и по малко сол и черен пипер. Извадете чесъна и стръка мащерка от сметановата смес и я сипете в съда. Поръсете с още мащерка и трохите. Отгоре сложете останалото масло, като го разделите на парченца. Покрийте с метално фолио и печете 1 час. Махнете фолиото и довършете гратена за 25-30 мин, докато картофите омекнат, а ястието хване златиста коричка.

Списанието
BBC Good Food България Брой 196
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ