Пай с меренг и нар

Винаги ще намерите място за този десерт – лека цитрусова сърцевина, покрита с кула от пухкав меренг. Пайовете с меренг лесно могат да станат прекалено влажни, затова трябва задължително да изпечете добре основата, преди да добавите пълнежа. Поднесет

26 May 2017 15:17
Пай с меренг и нар
60 мин. Средно Порции 8

  • ккал 551
  • маз 21
  • нас. маз 11
  • въгл 83
  • захар 62
  • фибри 1
  • прот 6
  • сол 0

Продукти

брашно, за поръсване
375 г маслено тесто
2 с.л. зърна нар за украса
[b]ЗА ПЪЛНЕЖА[/b]
175 мл пълномаслено мляко
50 г царевично брашно
175 г захар
настърганата кора и сокът от 3 средни
портокала (около 200 мл)
50 г портокалов мармалад
85 г масло
4 големи жълтъка
[b]ЗА МЕРЕНГА[/b]
4 големи белтъка
200 г захар
1 ч.л. царевично брашно

Приготвяне

1. Набрашнете работната си повърхност и разточете тестото на лист с дебелина, колкото монета от 1 лв. Застелете с него разглобяема форма за тарта. Оставете излишното тесто да виси от ръба на формата и набодете дъното с вилица. Охладете за 30 мин, за да стегне. Загрей- те фурната на 200°С (180°С с обдухване). Сложете формата в тава, покрийте тестото с метално фолио и го притиснете със зърна за печене. Печете 15 мин или докато тестото стане твърдо и сухо. Отстранете зърната и фолиото. Запечете за още 20 мин или докато тестото стане златисто и твърдо като бисквита. Оставете го да изстине.


2. Сипете млякото в тенджера и загрейте до завиране. В голяма купа разбийте заедно царевичното брашно, захарта, портокаловата кора, сока и мармалада. Добавете топлото мляко, като разбивате непрекъснато. Прехвърлете сместа в чиста тенджера и я оставете да къкри на слаб огън, като не спирате да разбърквате, докато се сгъсти. Отначало може да ви изглежда на бучки, но те ще изчезнат с разбъркването. Дръпнете крема от котлона и разбийте в него маслото и жълтъците.


3. За меренга разбийте белтъците до твърдо връхче в чиста купа. Добавете захарта на четири пъти, като след всяко добавяне разбивате отново до твърдо връхче. Накрая разбийте и царевичното брашно.


4. Изрежете тестото от ръба на формата за тарта с назъбен нож. Загрейте портокаловия пълнеж, като го разбърквате от време на време. Сипете го във формата и загладете повърхността. Внимателно сложете меренга върху горещия пълнеж, като слагате лъжица по лъжица от ръба към средата. Меренгът трябва да опира тестото по целия ръб.


5. Запечете за 15-20 мин или докато меренгът стане бледо златистокафяв. Оставете пая да изстине поне за 1 час, извадете го от формата и го поднесете, като поръсите със зърната нар. 

Списанието
BBC Good Food България Брой 195
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ