Агнешки кюфтета с шамфъстък и кайсиев сос

Бърза вечеря с марокански аромати

05 July 2017 14:35
Агнешки кюфтета с шамфъстък и кайсиев сос
20 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 626
  • маз 31
  • нас. маз 9
  • въгл 49
  • захар 21
  • фибри 10
  • прот 32
  • сол 0

Продукти

2 ½ с.л. зехтин
3 глави червен лук, 2 ½ тънко нарязани, ½ настъргана
400 г агнешка кайма
1 с.л. рас ел нахут
85 г шамфъстък, едро нарязан
½ малка връзка магданоз, едро нарязан
4 с.л. качествено кайсиево сладко
настърганата кора и сокът на 1 лимон
2 моркова, нарязани на тънки ивици
4 арабски питки, разтворени и затоплени
4 с.л. кисело мляко, за сервиране

Приготвяне





1. Сложете 1и1/2 с.л. зехтин в тиган, добавете повечето нарязан лук, леко овкусете и пържете на умерен огън около 15 мин, докато стане мек и златист.




2. Загрейте грила на висока степен. В голяма купа смесете каймата, настъргания лук, подправката рас ел нахут, повечето шамфъстък, половината магданоз и леко овкусете. Разделете сместа на 8 и оформете кюфтенца. Сложете в тава и намажете с 1/2 с.л. зехтин. Печете около 10 мин, като обърнете веднъж, докато покафенеят.


3. Добавете сладкото от кайсии, голяма щипка от настърганата лимонова кора и половината от лимоновия сок към запържения лук, оставете да бълбука, докато се сгъсти и оставете настрана. За салатата, смесете морковите, запазения нарязан лук и останалия магданоз в купа, смесете с останалия лимонов сок и зехтин и леко овкусете. За да сервирате, сипете кайсиевия сос в арабските питки. Добавете кюфтетата, салатата, киселото мляко и останалия шамфъстък. Може и да сервирате питките с плънката отгоре, ако желаете. 





Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ