Сладко-кисело пилешко месо абодо

Това ястие се основава на класическа- та филипинска яхния, традиционно приготвена с много оцет и подсладена със захар. Сосът се готви до богата, лъскава консистенция и е идеален за сервиране с ориз и запържени зеленчуци.

05 July 2017 15:55
Сладко-кисело пилешко месо абодо
380 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 644
  • маз 34
  • нас. маз 17
  • въгл 46
  • захар 25
  • фибри 3
  • прот 37
  • сол 3

Продукти

4 с.л. растително олио
600 г обезкостени пилешки бутчета без кожа, разполовени
2 с.л. царевично брашно и още 1-2 ч.л. (по желание)
1 голяма глава лук, нарязана на парчета
5 скилидки чесън, смачкани
2 червени чушки, без семките, нарязани на парчета
400 мл консерва кокосово мляко
100 мл соев сос с ниско съдържание на сол 100 мл бял винен оцет
50 г кафява мека захар
6 дафинови листа
сварен басмати или кафяв ориз, за сервиране

Приготвяне




1. Загрейте половината олио в тенджерата. Сложете пилешкото в голяма купа, овкусете добре и го покрийте с царевичното брашно, след което пържете на партиди, докато покафенее отвсякъде (не препълвайте тенджерата или пилешкото няма да стане кафяво). Слагайте всяка партида в уреда за бавно готвене, като добавяте още олио в тигана, ако е необходимо. Добавете лука, чесъна и чушките, гответе няколко минути, докато леко омекнат, и ги добавете в уреда.


2. Ако има някакво царевично брашно, останало в купата, добавете малко кокосово мляко, разбъркайте и го сипете в уреда. Прибавете останалото кокосово мляко, соевия сос, оцета, захарта и дафиновите листа, овкусете с много черен пипер, загрейте уреда за бавно готвене на ниска степен, похлупете и гответе 5-6 часа, докато месото омекне, а сосът се сгъсти. (Ако нямате уред за бавно готвене, върнете съставките обратно в тенджерата, похлупете и гответе 1 1/2 до 2 часа, като разбърквате от време на време, за да не залепне. Добавете малко вода, ако яхнията изглежда суха.) Ако сосът в уреда е по-рядък, сгъстете го с останалото царевично брашно. Смесете 1-2 ч.л. царевично брашно с 1-2 ч.л. студена вода, за да се получи паста, сипете 2-3 с.л. от соса в тенджера и оставете да къкри, разбъркайте вътре царевичната паста и гответе 1-2 мин да се сгъсти. Върнете обратно в уреда и гответе на висока степен за още 10 мин. Сервирайте с ориз и запържени зеленчуци. 



 




Списанието
BBC Good Food България Брой 197
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ