Сметанов черен дал с хрупкав лук

Замразява се добре, така че можете да направите голяма партида. Добавете топинги за малко цвят на текстурата – чътни, кисело мляко, зелени подправки и кисели краставички.

05 July 2017 16:10
Сметанов черен дал с хрупкав лук
395 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 527
  • маз 34
  • нас. маз 21
  • въгл 35
  • захар 9
  • фибри 6
  • прот 19
  • сол 0

Продукти

250 г черни зърна урид (наричани също урид дал, урад дал, черна леща или черни грам зърна), разполовен жълт грах също е подходящ
100 г масло или гхи (пречистено масло)
2 големи глави бял лук, разполовени и тънко нарязани
3 скилидки чесън, смачкани
3-4 см парче джинджифил, обелен и ситно нарязан
по 2 ч.л. смлян кимион и кориандър
по 1 ч.л. смляна куркума и червен пипер
1/4 ч.л. лют червен пипер (по желание)
малка връзка кориандър, стеблата ситно нарязани, листата запазени за сервиране
400 г пасата или нарязани домати
1 едра червена люта чушка, продупчена на няколко места с върха на остър нож
50 мл пълномаслена сметана
ЗА СЕРВИРАНЕ
сварен ориз, топъл хляб наан или печени сладки картофи
кориандър, нарязана червена люта чушка,
резени лайм, кисело мляко (или малко
сметана)
любимите ви индийски кисели краставички или
чътни
хрупкава лучена салата (за да я приготвите сами, вижте рецептата долу)

Приготвяне




1. Накиснете зърната в студена вода за 4 ч (или за една нощ, ако желаете).
2. Разтопете маслото в голям тиган, добавете лука, чесъна и джинджифила и запържете леко за 10-15 мин, докато лукът започне да добива карамелен цвят. Разбър- кайте с подправките, стеблата кориандър и 100 мл вода. Сложете в уреда за бавно готвене (или върнете в тигана, ако готвите на котлон). Добавете пастата и цялата червена люта чушка. Отцедете зърната и ги добавете също, след което завършете с 400 мл вода. Овкусете добре, сложете уреда на ниска степен и гответе 5-6 часа (или похлупете и гответе 2 часа на много слаб огън на котлона).


3. Далът трябва да стане много гъст, а зърната меки. Разбъркайте вътре смета- ната, проверете на вкус и сервирайте в купа с хляб наан, ориз или като плънка в картофи с топинги по ваш избор. За да замразите дала, охладете напълно и го разпределете в кутии или торбички за сандвичи. Замразете за период до 2 месеца, размразете и затоплете добре преди ядене. 





 


ХРУПКАВ ЛУК


Нарежете на тънки ивици 1 глава червен или бял лук. Загрейте достатъчно растително или слънчогледово олио, около 1-2 см в голям тиган. Когато се сгорещи, запържете лука на порции, докато стане хрупкав, отцедете на кухненска хартия и поръсете със сол. 





 


 


 




Списанието
BBC Good Food България Брой 199
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ