Салата с портокал, фенел и див ориз

Ако искате да хапнете нещо леко, но с ясен и свеж вкус, това е точното предложение с контрастиращи текстури и аромати.

05 July 2017 16:56
Салата с портокал, фенел и див ориз
25 мин. Лесно Порции 8

  • ккал 332
  • маз 17
  • нас. маз 2
  • въгл 34
  • захар 17
  • фибри 8
  • прот 7
  • сол 1

Продукти

500 г моркови, обелени, разполовени и нарязани под ъгъл на дебели пръчици
1 с.л. зехтин
100 г микс от басмати и див ориз
75 г зелена леща
3 портокала
1 голяма глава фенел, срязана на четири, почистена от сърцевината и тънко нарязана
1 глава червен лук, разполовена и тънко нарязана
200 г червено грозде без семки, зърната разполовени
100 г орехи пекан, ситно нарязани
по 1 голяма шепа магданоз и мента, ситно нарязани
ЗА ДРЕСИНГА
2 с.л. дижонска горчица
настърганата кора и сокът от 1 лимон
4 с.л. зехтин
1 с.л. кленов сироп

Приготвяне




1. Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване). Сложете морковите в тава и ги разбъркайте със зехтина и малко сол и черен пипер. Запечете ги за 25-30 мин, докато омекнат. Докато те се пекат, кипнете 2 тенджери подсолена вода. В едната сложете ориза, а в другата – леща- та. Сварете ги според инструкциите на опаковката или докато омекнат, отцедете и оставете настрана да изстинат.


2. Настържете кората на портокалите в голяма купа. Обелете бялата пореста част и сегментирайте отделните резенчета, като събирате сока в купата. Хвърлете ципите и отделете месестата част. Добавете съставките за дресинга към настърганата кора и сока, подправете на вкус и разбъркайте.


3. Щом морковите поизстинат, добавете ги към дресинга заедно със сварените ориз и леща и портокаловите сегменти. Разбъркайте внимателно и поднесете в голяма чиния.




Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ