Тарта с бри, ябълки и лук

Тази страхотна тарта може да бъде приготве- на с всякакъв вид сирене. Може да замени- те соса от червени боровинки с чътни.

05 July 2017 17:01
Тарта с бри, ябълки и лук
40 мин. Лесно Порции 8

  • ккал 312
  • маз 18
  • нас. маз 9
  • въгл 28
  • захар 12
  • фибри 2
  • прот 8
  • сол 1

Продукти

320 г бутер тесто (ако е замразено, размразете го на стайна температура)
1 с.л. зехтин или рапично олио и още малко за поръсване
3 едри глави лук, разполовени и тънко нарязани
2 с.л. бял винен оцет и още малко
1 с.л. дижонска горчица
малка връзка мащерка, само листенцата, запазете няколко стръкчета за украса
1 ябълка
100 г сос от червени боровинки (или чътни)
175 г бри, нарязано (или друго сирене)

Приготвяне




1. Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване). Развийте тестото и го сложете в голяма тава, покрита с хартия за печене. Ако ръбовете не са прави, изрежете ги с остър нож. Очертайте борд около 1 см от ръба. Направете плитки разрези на кръст по средата на тестото, а ако искате и по ръба, така тестото няма да се надигне толкова. Запечете за 15 мин.


 2. Междувременно загрейте олиото в голям тиган. Запържете лука за 10-15 мин, докато омекне и започне да се карамелизира. Добавете оцета, оставете го да ври още минута и сложете дижонската горчица и мащерката. Подправете обилно и дръпнете съда от огъня. Нарежете ябълката на тънко през средата, така че няколко парченца да са с хубава звездичка в центъра и махнете семките. Разбъркайте резенчетата с малко оцет, за да не потъмнеят.


3. Тестото трябва да се е надигнало и да е започнало да потъмнява. Натиснете го по средата и разпределете лука отгоре. Добавете лъжици от соса с червени боровинки и покрийте с нарязаната ябълка и сиренето бри, като ги застъпвате. Добавете още няколко стръкчета мащерка, поръсете с малко зехтин и върнете тартата във фурната за още 25 мин, докато сиренето стане на балончета, а ябълката омекне. Сервирайте я топла или студена. 




Списанието
BBC Good Food България Брой 197
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ