Лека зелена супа по тайландски

Намалих мазнините, като използвах домашно овесено мляко вместо кокосо- во, освен това обогатих вкуса с приготвена от мен лесна къри паста.

10 July 2017 15:25
Лека зелена супа по тайландски
35 мин. Лесно Порции 2

  • ккал 438
  • маз 14
  • нас. маз 2
  • въгл 54
  • захар 21
  • фибри 22
  • прот 11
  • сол 0

Продукти

25 г овесени ядки, накиснати в 200 мл студена вода за 20 мин
11⁄2 с.л. кокос, настърган
1 ч.л. кокосово или слънчогледово олио
2 моркова, нарязани
1 пащърнак, нарязан на малки парчета
1 малък сладък картоф, нарязан на парчета
1/4 ч.л. мармайт
2 листа от кафир лайм, сушени или пресни
6 тънкостеблени броколи, разполовени по дължина
50 г замразен грах
1 лайм, нарязан на 6 парчета
ЗА ПАСТАТА
1 зелена чушка, нарязана
1/2 малка връзка кориандър
1 скилидка чесън, обелена
2 см парче джинджифил, обелен
настъргана кора и сок на 1 лайм
2 стръка пресен лук, едро нарязан
1 зелена люта чушка
ЗА СЕРВИРАНЕ
кафяв ориз
1/2 малка връзка кориандър, по желание

Приготвяне




1. Най-напред направете пастата. Сложете всички съставки в малката купа от кухненски робот и разбийте, докато се нарежат на ситно. Прехвърлете в друга малка купа и охладете.


2. Сложете овесените ядки и водата им от накисването в същата купа на кухненския робот, без да я почиствате, и ги разбийте на гладка паста. Прецедете през цедка и добавете кокоса, оставете настрани.


3. Сложете незалепващ тиган или уок на силен огън. Прибавете кокосовото олио, след това морковите, пащърнака и сладкия картоф. Запържете за около 2-3 мин, докато зеленчуците започнат да се оцветяват по краищата. Добавете къри пастата и гответе, докато кърито не след дълго стане течно. Сипете овесеното мляко с кокоса, мармайта, листата лайм и 300 мл вода, оставете да кипне. Похлупете и гответе 15 мин, след това добавете броколите заедно с 50 мл вода и гответе още 5 мин, докато омекнат. Накрая прибавете замразения грах за 1 мин, докато всичко е горещо. Отстранете тенджерата от котлона и изцедете отгоре сока от 2 резена лайм.


4. Сервирайте веднага с кафяв ориз, останалите резени лайм и поръсете с листа кориандър, ако желаете.




Списанието
BBC Good Food България Брой 199
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ