Кръгъл козунак с бадеми

Козунак в последната минута

06 April 2015 16:08
Кръгъл козунак с бадеми
50 мин. Лесно Порции 3

  • ккал 0
  • маз 0
  • нас. маз 0
  • въгл 0
  • захар 0
  • фибри 0
  • прот 0
  • сол 0

Продукти

6 големи яйца, размер XL, и още едно за намазване
300 г бяла захар
250 мл прясно мляко (3% масленост)
250 г краве масло
1 кг брашно и още малко за размесване
стафиди, орехи, бадеми, шоколад (по желание)
1 ч.л. ванилов екстракт
настърганата кора на 1 лимон
1 пакетче свежа мая или две (7 г) суха мая

Приготвяне

1. В малка купа сипете стафидите и ги залейте с вода, колкото да се покрият. По желание сложете и малко ром. Оставете да набъбнат.


2. Загрейте млякото и маслото в тенджера, докато се разтопи напълно. Отстранете и сложете 1 с.л. захар вътре, разбъркайте и оставете да се охлади.


3. Разбийте яйцата със захарта на гъст крем, добавете ваниловия екстракт и настърганата лимонова кора. Сложете маята и 1 с.л. брашно при млякото, разбъркайте и оставете да шупне.


4. Пресейте брашното в голяма купа, направете кладенче и сипете вътре млякото и яйчената смес. Объркайте добре с дървена лъжица и после месете 20 мин, докато стане еластично меко тесто. Оставете покрито с фолио, докато удвои обема си.


5. Отцедете стафидите от течността и оваляйте добре в брашно, да се покрият изцяло. Загрейте фурната на160°С (140°С с обдухване). Премесете тестото да спадне и на набрашен плот го разделете на 3 части. Разточете всяка до дебелина 0,5 см, поръсете със стафидите и завийте на руло. Разрежете всяко руло на 3 и сплетете на плитка. Сложете във формата и ставете да удвои отново обема си. Намжете отгоре с разбит жълтък и поръсете със захар. Може да сложите и обелени сурови цели или филирани бадеми. 


6. Печете за около 40-50 мин, извадете и охладете в съда за 10 мин, след това прехвърлете върху решетка. 


 
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ