Кръгъл козунак с бадеми

Козунак в последната минута

06 April 2015 16:08
Кръгъл козунак с бадеми
50 мин. Лесно Порции 3

  • ккал 0
  • маз 0
  • нас. маз 0
  • въгл 0
  • захар 0
  • фибри 0
  • прот 0
  • сол 0

Продукти

6 големи яйца, размер XL, и още едно за намазване
300 г бяла захар
250 мл прясно мляко (3% масленост)
250 г краве масло
1 кг брашно и още малко за размесване
стафиди, орехи, бадеми, шоколад (по желание)
1 ч.л. ванилов екстракт
настърганата кора на 1 лимон
1 пакетче свежа мая или две (7 г) суха мая

Приготвяне

1. В малка купа сипете стафидите и ги залейте с вода, колкото да се покрият. По желание сложете и малко ром. Оставете да набъбнат.


2. Загрейте млякото и маслото в тенджера, докато се разтопи напълно. Отстранете и сложете 1 с.л. захар вътре, разбъркайте и оставете да се охлади.


3. Разбийте яйцата със захарта на гъст крем, добавете ваниловия екстракт и настърганата лимонова кора. Сложете маята и 1 с.л. брашно при млякото, разбъркайте и оставете да шупне.


4. Пресейте брашното в голяма купа, направете кладенче и сипете вътре млякото и яйчената смес. Объркайте добре с дървена лъжица и после месете 20 мин, докато стане еластично меко тесто. Оставете покрито с фолио, докато удвои обема си.


5. Отцедете стафидите от течността и оваляйте добре в брашно, да се покрият изцяло. Загрейте фурната на160°С (140°С с обдухване). Премесете тестото да спадне и на набрашен плот го разделете на 3 части. Разточете всяка до дебелина 0,5 см, поръсете със стафидите и завийте на руло. Разрежете всяко руло на 3 и сплетете на плитка. Сложете във формата и ставете да удвои отново обема си. Намжете отгоре с разбит жълтък и поръсете със захар. Може да сложите и обелени сурови цели или филирани бадеми. 


6. Печете за около 40-50 мин, извадете и охладете в съда за 10 мин, след това прехвърлете върху решетка. 


 
Списанието
BBC Good Food България Брой 200
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ