Ягодова тарта с меден крем и лавандула

Трябва да сглобите тартата в последния възможен момент (не повече от час преди да я сервирате), в противен случай тестото може да се напои със сока и да омекне. Но пък можете да подготвите всичко предварително. Ще ви остане лавандулова захар, защото е до

24 July 2017 13:52
Ягодова тарта с меден крем и лавандула
22 мин. Лесно Порции 12

  • ккал 613
  • маз 37
  • нас. маз 20
  • въгл 63
  • захар 48
  • фибри 3
  • прот 6
  • сол 0

Продукти

За тестото
225 г брашно и още малко за поръсване
100 г смлени бадеми
75 г захар
175 г студено масло, нарязано на парченца
1 голям жълтък
За лавандуловата захар
300 г гранулирана захар
3⁄4 с.л. сушена лавандула
За пълнежа
250 г маскарпоне
220 мл пълномаслена сметана
4 с.л. лавандулова захар (вижте по-горе)
4 с.л. лавандулов мед (ако нямате такъв, добавете още 2 с.л. лавандулова захар)
ситно настърганата кора от 1 портокал и 2 с.л. сок
2 с.л. лимонов сок
700 г ягоди, почистени

Приготвяне







Трябва да сглобите тартата в последния възможен момент (не повече от час преди да я сервирате), в противен случай тестото може да се напои със сока и да омекне. Но пък можете да подготвите всичко предварително.
Ще ви остане лавандулова захар, защото е доста трудно да я приготвите в по-малко количество, така че я запазете в надписан буркан. 





1 За тестото сложете брашното, бадемите, захарта, маслото и щипка сол в купата на кухненски робот. Разбийте, докато сместа заприлича на трохи (внимавайте да не прекалите, иначе мазнината от бадемите ще започне да се отделя). Прехвърлете сместа в друга купа, разбийте жълтъка с 1 с.л. вода и го добавете към тестото. Разбъркайте внимателно с нож с объл връх, докато всичко се смеси. Ако е нужно, добавете още малко вода. Оформете тестото като диск, увийте във фолио и охладете в хладилника поне за 30 мин, за да стегне.


2 Разточете тестото върху леко набрашнена повърхност (брашното трябва да е достатъчно, за да не залепне тестото) и застелете с него разглобяема форма за тарта с диаметър 25 см и дълбочина 3 см. С тестото не се работи лесно, ако се разкъса, притиснете го по формата и го прилепете. Набодете дъното с вилица. Сложете формата с тестото във фризера или в камерата на хладилника за 30 мин. Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване).





3 Разбийте съставките за лавандуловата захар в кухненски робот за около 1 мин. Оставете настрани, докато ви потрябва.


4 Застелете охладеното тесто с хартия за печене, сипете отгоре зърна за печене и запечете във фурната за
15 мин, без да отваряте. Стените на тартата трябва да са стегнали. Махнете хартията и зърната и запечете за още 5-7 мин до златисто. Оставете основата да изстине във формата и внимателно я извадете.


5 За плънката първо разбийте маскарпонето с дървена лъжица, докато стане гладко, добавете сметаната и продължете да разбивате с електрически миксер, докато сместа започне да задържа форма. Сложете лавандуловата захар и мед, настърганата портокалова кора и сока от портокал и лимон. Разбъркайте за кратко и проверете на сладост.


6 Напълнете основата на тартата с крема. Може да го шприцовате или просто да го пресипете и да го подравните. Отгоре наредете ягодите. Ако са дребни и с правилна форма, обърнете ги с връхчето нагоре. Ако са едри, нарежете ги на по-тънко и наредете резенчетата с припокриване. Сложете по-едрите резенчета в средата, а дребните оставете за краищата. Поръсете с малко лавандулова захар и сервирайте. 







Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ