Арос кон лече с ягоди в шери

Испански вариант на ориз с мляко

24 July 2017 15:18
Арос кон лече с ягоди в шери
40 мин. Лесно Порции 6

  • ккал 391
  • маз 11
  • нас. маз 7
  • въгл 61
  • захар 34
  • фибри 3
  • прот 8
  • сол 0

Продукти

За ориза
1 л пълномаслено мляко
75 г захар
2 широки лентички портокалова кора
2 широки лентички лимонова кора
1 пръчка канела
200 г кръгъл ориз за пудинг
1⁄2 с.л. лимонов сок
50-100 мл пълномаслена сметана (зависи колко гъст искате да е десертът)
За ягодите
350 г ягоди
3 с.л. захар
1 с.л. портокалов сок
1 ч.л. ситно настъргана портокалова кора
3 1⁄2 с.л. шери

Приготвяне




1 Сложете млякото в тенджера с дебело дъно и добавете захарта, цитрусовите кори и канелата. Загрейте бавно до завиране, като разбърквате, за да се разтвори захарта. Дръпнете съда от огъня и оставете млякото да поеме ароматите за 30 мин.


2 Отново загрейте до завиране, добавете ориза, намалете огъня веднага и варете на тих огън 30 мин, като от време на време разбърквате. Внимавайте, не бива да позволявате оризът да залепва по дъното. Оставете го да изстине, извадете канелата и корите и регулирайте до желаната от вас гъстота, като му добавите сметана и лимоновия сок. Ако оризът ви се струва прекалено гъст, добавете мляко. (Може да го оставите да се сгъсти в хладилника, но аз предпочитам да сервирам ориза на стайна температура.)


3 Нарежете ягодите на тънко и ги сложете в купа със захарта, портокаловия сок, настърганата кора и шерито. Оставете ги за около 20 мин. Захарта ще се разтвори и плодовете ще станат като сиропирани. Обръщайте ги редовно.


4 Разпределете ориза в чаши или купички, а отгоре сложете от ягодите. Полейте със сока им и сервирайте. 








ПОЛЗИ витамин С без глутен 




Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ