Сладолед с ягоди и балсамов оцет

Това е прекрасен сладолед – млечен, с плътен вкус, с дъх на цитрус, а вкусът му не е прекалено агресивен. Нужни са ви напълно узрели ароматни ягоди.

24 July 2017 15:24
Сладолед с ягоди и балсамов оцет
15 мин. Лесно Порции 8

  • ккал 362
  • маз 24
  • нас. маз 14
  • въгл 31
  • захар 31
  • фибри 3
  • прот 3
  • сол 0

Продукти

300 мл пълномаслено мляко
300 мл пълномаслена сметана
2 ч.л. екстракт ванилия
3 големи жълтъка
110 г захар
600 г зрели ягоди, почистени
3-5 с.л. пудра захар, на вкус
4 с.л. бял балсамов оцет
лимонов сок, на вкус

Приготвяне




1 Загрейте млякото и сметаната в тенджера с дебело дъно, докато кипнат. Веднага го дръпнете от котлона и сложете ванилията в него. Разбийте жълтъците и захарта в купа за 2-3 мин до светла и кремообразна смес. Към нея добавете бавно топлото мляко, като не спирате да разбивате.


2 Сложете голяма купа в мивката (или в друга, по-широка купа), а около нея наредете кубчета лед. Измийте тенджерата и върнете в нея сместа с жълтъците и сметаната. Оставете я на тих огън и изчакайте да се сгъсти, като разбърквате почти непрекъснато. Сместа трябва да се задържа по обратната страна на лъжица, това отнема около 10-12 мин. Внимавайте, кремът не бива да завира, иначе ще се пресече. Щом се сгъсти, пресипете го в купата върху леда. Продължете да разбърквате още 2-3 мин, а след това изчакайте кремът да се охлади, като разбърквате от време на време. Похлупете купата и я оставете в хладилника.


3 Нарежете ягодите и ги сложете в кухненски робот с 3 с.л. пудра захар и балсамовия оцет. Разбийте ги на пюре. Опитайте на вкус – може би ще се наложи да добавите още малко захар, а може би не, зависи от ягодите. Претрийте пюрето през цедка над малка купа, за да отстраните семките.


4 Щом кремът за сладоледа се охлади, разбъркайте го с ягодовото пюре и опитайте. Сигурно ще ви се стори, че има нужда от малко лимонов сок, според мен това прави аромата по-фин. Разбийте го в машина за сладолед според указанията на програмата, ще е доста мек крем. Пресипете го в кутия, покрийте с фолио или хартия за печене и оставете във фризера. На този сладолед ще му трябват поне 12 часа, за да замръзне добре. Ако нямате машина за сладолед, пресипете крема в кутия и го оставете във фризера. Вадете го на всеки два часа и го разбивайте енергично, за да разтрошите ледените кристалчета. Трябва да получите гладка и кремообразна смес.





5 Извадете сладоледа от фризера около 15 мин, преди да го сервирате. 





ПОЛЗИ замразява се фолиева киселина витамин С 1 от 5-на-ден без глутен












Списанието
BBC Good Food България Брой 192
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ