Мини шотландски яйца с мащерка и карамелизиран лук

Струва си да ги приготвите. Когато са топли, са просто божествени, затова ги подгответе ден по-рано и ги сгответе час или два преди партито.

24 July 2017 15:29
Мини шотландски яйца с мащерка и карамелизиран лук
20 мин. Средно Порции 12

  • ккал 259
  • маз 19
  • нас. маз 5
  • въгл 13
  • захар 3
  • фибри 2
  • прот 8
  • сол 0

Продукти

2 с.л. бял винен оцет
12 пъдпъдъчи яйца на стайна температура (вижте съвета)
500 г кайма от наденици
10 стръка мащерка, листенцата едро
нарязани
75 г чътни с карамелизиран лук
50 г брашно
2 кокоши яйца
100 г меки хлебни трохи
растително или слънчогледово олио, за пържене

Приготвяне




1 Кипнете голяма тенджера вода. Напълнете голяма купа със студена вода и добавете оцета в нея. Пуснете пъдпъдъчите яйца във врящата вода с решетеста лъжица и ги варете 2 мин. Прехвърлете ги в студената вода с оцета. Оставете ги да изстинат поне за 20 мин. Може да ги оставите в хладилника до 24 часа.


2 В голяма купа разбъркайте добре каймата, мащерката и чътнито. Отцедете яйцата и ги обелете внимателно. Ще бъдат почти рохки, затова не бързайте и се старайте да не нараните белтъка.


3 Сипете брашното в широка чиния. Разбийте кокошите яйца в плитка купа, а в трети съд сложете трохите. От каймата оформете 12 кюфтенца. Вземете едно, сплескайте го с длани, сложете отгоре пъдпъдъче яйце и внимателно го обвийте с каймата като топче. Оваляйте го в брашното, топнете го в яйцата и завършете с трохите. Продължете с останалите 11 кюфтенца и яйца и ги охладете поне за 30 мин или за една нощ.





4 Напълнете тиган с около 6 см олио и го загрейте до 180°С по термометър или докато хапка хляб се запържи до кафяво за 45 сек. Внимателно пуснете по няколко кюфтенца в олиото, не бива да препълвате тигана. Запържете ги за 3 мин или до златистокафяво. Панировката трябва да е хрупкава. Извадете ги с решетеста лъжица в чиния, застлана с кухненска хартия и ги поръсете с морска сол на люспи. Поднесете ги топли или студени. В хладилника ще се запазят за 1 ден. 


GF съвет: 





Когато яйцата престоят няколко дни, течността в тях започва да се изпарява през черупката и се образува балонче между ципата и белтъка. Това означава, че по-старите яйца се белят по-лесно от пресните. Това е полезно, ако работите с почти рохки яйца. 










Списанието
BBC Good Food България Брой 192
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ