Плодови млечни желета

Тези шарени плодови желета ще накарат всички да се усмихнат. Ако искате, експериментирайте с различни плодове, но избягвайте ананас, папая и киви, тъй като в тях има ензими, които възпрепятстват стягането на желатина.

24 July 2017 16:03
Плодови млечни желета
10 мин. Средно Порции 6

  • ккал 123
  • маз 3
  • нас. маз 2
  • въгл 19
  • захар 19
  • фибри 1
  • прот 4
  • сол 0

Продукти

16 листчета желатин
1,2 л пълномаслено мляко 200 г праскови, пресни или от консерва (отцедени)
200 г пудра захар
жълта, розова, виолетова и оранжева сладкарска боя (по желание)
олио без аромат, за намазняване
200 г малини
200 г къпини
200 г манго, прясно или от консерва (отцедено)
сладолед, за сервиране (по желание)

Приготвяне




1 Сложете 4 листчета желатин в купа със студена вода и ги оставете да поомекнат за 5 мин. Сипете
150 мл мляко в тенджерка и го загрейте, докато започне да се изпарява. Щом желатинът омекне, изцедете водата от листчетата и ги пуснете в млякото. Разбъркайте, докато се разтворят, оставете млякото, докато добие стайна температура.


2 В кухненски робот разбийте прасковите, 50 г пудра захар и 150 мл мляко. Ако желаете наистина интензивен цвят, добавете и капка жълта сладкарска боя. Прецедете сместа през ситна цедка в купа, добавете изстиналото мляко с желатина и разбъркайте. Леко намазнете две форми за желе и разпределете сместа в тях. Охладете за 1 ч или докато стегне, но не прекалявайте, иначе отделните слоеве няма да прилепнат един към друг и желетата може да се разсипят, когато ги обърнете. 








3 Повторете стъпки 1 и 2, като този път ползвате малини и розова сладкарска боя. Много е важно сместа да е на стайна температура, преди да я сипете върху прасковеното желе, иначе то ще започне да се топи. Върнете калъпите във фризера за още 1 час, докато стегнат.


4 Повторете стъпка 3, като този път ползвате къпини и виолетова сладкарска боя. Охладете желето за още час или докато стегне. Повторете с мангото и оранжевата боя. Този път охладете за 2 часа, а може и за 24 часа.


5 За да сервирате, топнете формите за кратко в топла вода, за да отделите желето от стените, обърнете ги в чинии или в стойки за торти. Ако желаете, поднесете ги със сладолед и още плодове.


ПОЛЗИ малко мазнини • малко калории • без глутен 




Списанието
BBC Good Food България Брой 194
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ