Лятна празнична торта

Тази торта е комбинация от любими летни съставки – ягоди, десерт Виктория, меренг, прясна сметана, бял шоколад и маслено тесто.

24 July 2017 16:10
Лятна празнична торта
30 мин. Трудно Порции 25

  • ккал 540
  • маз 36
  • нас. маз 22
  • въгл 47
  • захар 33
  • фибри 2
  • прот 5
  • сол 0

Продукти

300 г масло на стайна температура
300 г захар
1 с.л. ванилова паста (или семената от 2 шушулки ванилия с 2 ч.л. ванилов екстракт)
6 средно големи яйца, леко разбити
300 г брашно с набухвател
За сглобяването
900 мл пълномаслена сметана
1 препълнена с.л. пудра захар
2 ч.л. ванилова паста
300 г качествено или домашно ягодово сладко (вижте съвета долу вдясно)
1 кг ягоди, нарязани на еднакво дебели резенчета (запазете 8 цели ягоди)
пакетче златни листчета за торта (по желание)
ягодови целувки, шоколадова коричка и ягоди в шоколад (вижте линкове към рецептите долу)
маслени бисквити (може и готови)

Приготвяне
Тази торта е комбинация от любими летни съставки – ягоди, десерт Виктория, меренг, прясна сметана, бял шоколад и маслено тесто. Можете да приготвите всичко сами или да купите част от тях. Най-добре е да приготвите целувките от меренга, шоколадовата кора и ягодите в шоколад предварително, за да може да направите крема, да изпечете пресни блатове и да сглобите тортата веднага след това. Другият вариант е да ги приготвите, докато блатовете изстиват. 

1 Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Намазнете и застелете 2 кръгли форми за кекс с хартия за печене. Разбийте маслото, захарта и ванилията с миксер или дървена лъжица до лека, светла и пухкава смес.


 2 Постепенно добавете разбитите яйца, като обирате внимателно стените на купата и разбърквате, за да може сместа да ги поеме напълно. Ако използвате миксер, сложете го на най-бавната скорост и добавете и брашното, но разбивайте съвсем кратко. Ако прекалите, блатът ще стане тежък. Ако разбърквате на ръка, използвайте голяма метална лъжица.


3 Разпределете сместа във формите и запечете във фурната за 30 мин, или докато блатовете се отделят от страните, а забито в средата дървено шишче излезе чисто. Извадете блатовете от фурната и ги оставете да поизстинат във формите за 5 мин. Обърнете ги върху телени решетки и махнете хартията за печене, за да може парата да излезе и блатовете да изстинат по-бързо. Междувременно направете украсата.

А сега сглобете тортата.


4 Преди да разполовите блатовете, изрежете надигналата се като купол средна част с нож за хляб. Със същия нож или със здрав конец разполовете блатовете хоризонтално, така че да получите четири отделни блата. Добре е да драснете вертикална резка с ножа за хляб, така че когато намажете блатовете, да знаете как точно да ги слепите, както са били. Така сглобените блатове няма да са неравни, дори и разрезът ви да не е бил съвсем точен.
 


5 Разбийте пълномаслената сметана с пудрата захар и ванилията до светла и пухкава смес, докато почти задържа форма. Сложете един от долните блатове върху стойка за торта или дъска. Намажете го с тънък слой сладко от ягоди, а върху него намажете или шприцовайте сметаната. Внимателно наредете резенчета ягоди по ръба и запълнете мястото до средата. Покрийте с блат и повторете процедурата още два пъти.
 


6 Сложете последния блат, намажете го със сладкото и шприцовайте сметаната в красива форма. Внимателно притиснете златни листчета по шоколада на някои от ягодите, по коричката и по няколко ягодови целувки.


7 Подредете ягодите с шоколад върху сметаната, а между тях поставете шоколадова коричка, целувки и бисквити. Завършете, като поръсите тортата с натрошен меренг. Сервирайте веднага. Най-хубава е до няколко часа.


ПОЛЗИ витамин С


 


Рецепта за Ягодови целувки


Рецепта за Шоколадова коричка и ягоди в шоколад


 


Съвет: 

ОСВЕЖЕТЕ СЛАДКОТО


Разбъркайте сладкото с нарязани дребни ягоди, така ще се отпусне и ще стане по-интересно. Списанието
BBC Good Food България - Брой 202
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ