Печени ябълки със сос калвадос

Адски вкусно е

15 April 2018 11:21
Печени ябълки със сос калвадос
40 мин. Средно Порции 4

  • ккал 384
  • маз 19
  • нас. маз 10
  • въгл 54
  • захар 51
  • фибри 3
  • прот 2
  • сол 0

Продукти

За печените плодове
4 ябълки адамс Пармена, златна ренета или ръсет
50 г масло, разтопено
4 с.л. захар

За соса Калвадос
50 г захар
20 г масло
40 г ябълка Бребърн, обелена и нарязана на 5 мм кубчета
80 мл ябълков сок
½ ч.л. нишесте, разтворено в малко вода
1 ч.л. калвадос

За гарнитурата
15 г черен хляб, нарязан на малки кубчета
15 г пудра захар
15 г шамфъстък
10 г цели бадеми
5 г филирани бадеми
1-2 ч.л. калвадос

Приготвяне

1. Загрейте фурната на 180°С (140°С с обдухване). (Когато готвите с обдухване, е най-добре да намалите температурата, защото при повече градуси кората на ябълките ще се напука, преди да са готови.) Отрежете малко от основата на ябълките, които не стоят изправени. С ножче или специален уред внимателно отстранете вътрешността със семките на всяка ябълка.


2. Намажете плитък огнеупорен съд с малко от разтопеното масло и поръсете със захар. Намажете всяка ябълка с останалото масло и ги оваляйте в останалата захар. Подредете плодовете в съда и ги запечете за 30 мин.


3. За соса загрейте на умерен огън малка тенджера с дебело дъно и разтопете захарта до тъмнозлатист карамел. Разбъркайте вътре маслото и нарязаната ябълка. Гответе 30 сек, без да местите тенджерата (с лъжица поливайте кубчетата ябълка с карамела). Налейте ябълковия сок и кипнете. Добавете и нишестето малко по малко, докато сместа се сгъсти, след това свалете от огъня и добавете калвадоса.


4. За гарнитурата разбъркайте хляба с ½ от пудрата захар и разстелете в тава. Смесете добре ядките, калвадоса и останалата пудра захар и ги добавете към крутоните. Печете 8-10 мин (по средата на печенето разбъркайте) или докато ядките и крутоните станат златистокафяви. Оставете настрана да изстинат.


5. Преди да сервирате, сложете по една ябълка в средата на всяка чиния, полейте с малко сос и поръсете със запечената гарнитура.

Списанието
BBC Good Food България Брой 192
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ