Ябълкова тарта „Маман Блан“

Семпла торта и основата от тесто няма нужда да се пече предварително

15 April 2018 11:32
Ябълкова тарта „Маман Блан“
45 мин. Средно Порции 6

  • ккал 514
  • маз 31
  • нас. маз 18
  • въгл 56
  • захар 24
  • фибри 2
  • прот 7
  • сол 0

Продукти

за ТЕСТОТО
250 г брашно
125 г масло на кубчета, на стайна температура
1 средно яйце

за ПЪЛНЕЖА
15 г масло
1 ½ ч.л. лимонов сок
65 г захар и още 1 с.л.
1 ½ ч.л. калвадос
3-4 ябълки Кокс, уорчестър, ръсет или Бребърн, почистени, обелени, нарязани на 10 резена
100 мл пълномаслена сметана
1 средно яйце

пудра захар, за поръсване (по желание)
сметана (крем фреш), за сервиране

Приготвяне

1. За тестото разбийте в блендер брашното, маслото и щипка морска сол до получаването на ситни трохи. Добавете яйцето, 1 ч.л. студена вода и разбийте, но леко, за да не загуби тестото своята ронливост. Преместете върху леко набрашнена повърхност и месете около 30 сек с дланите на ръцете си до гладко тесто. Сплескайте го с дланите до 1 см дебелина, сложете го между два листа прозрачно фолио, преместете в тава и охладете за 30 мин.


2. Разточете охладеното тесто (все още между двата листа фолио) до дебелина около 2 мм. Сложете 22 см/3-4 см дълбока форма с подвижно дъно в тава – може да използвате 22 см/2-3 см дълбок ринг за тарти и да го поставите върху тава, покрита с хартия за печене. Отлепете горния лист прозрачно фолио, обърнете и внимателно преместете тестото във формата. Свалете и останалото фолио и притиснете тестото към ръбовете на формата – така почти предотвратявате свиването на тестото по време на печенето. Отстранете излишното с точилка. С палеца и показалеца хванете краищата на тестото, издърпайте и притиснете, така че да излезе 2 мм над формата (по всички краища). Надупчете дъното с вилица и охладете за 20 мин.


3. За пълнежа загрейте маслото, лимоно вия сок и 15 г захар в малка тенджера, докато маслото се разтопи, а захарта се разтвори. отстранете от огъня и разбъркайте вътре калвадоса. Оставете настрана. Загрейте фурната на 220°С (200°С с обдухване) и сложете вътре тава да се загрее.


4. Подредете ябълковите резени в концентрични кръгове върху охладената основа, като ги застъпвате един с друг. Намажете ги със сместа с калвадос. Преместете формата (или ринга с хартията за печене) върху загрятата тава и печете 10 мин. Намалете температурата до 200°С (180°С с обдухване) и печете още 15-20 мин.


5. Междувременно разбийте добре сметаната, яйцето и останалите 50 г захар. След 15-20 мин печене – когато тестото трябва да е леко златистокафяво, а ябълките са започнали да се карамелизират, поръсете тартата с 1 с.л. захар и залейте с яйчената сметана. Печете още 10 мин, докато пълнежът почти се стегне.


6. Извадете тартата от фурната и оставете да изстине за около 1 ч. Внимателно извадете от формата и сервирайте със сметана.

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ