Карфиол с макарони и сирене

Лесна вечеря за всеки ден

06 May 2018 09:59
Карфиол с макарони и сирене
60 мин. Лесно Порции 2

  • ккал 898
  • маз 45
  • нас. маз 21
  • въгл 78
  • захар 15
  • фибри 10
  • прот 39
  • сол 1

Продукти

1 глава карфиол, около 800 г, накъсана на цветчета
1 с.л. зехтин
½ малка връзка мащерка, листата откъснати
300 г макарони
50 г масло
50 г брашно
2 ч.л. горчица на прах
700 мл полуобезмаслено мляко
140 г сирене чедър, настъргано
50 г пармезан (или вегетарианската му алтернатива), ситно настърган
50 г макадамия, едро счукана

Приготвяне

1. Загрейте фурната на 190°С (170°С с обдухване). Поръсете карфиола със зехтина и половината мащерка, разпръснете го в голяма незалепваща тава. Запечете за 20 мин, докато омекне и стане златист. През това време кипнете тенджера с подсолена вода и сварете макароните според упътването на опаковката. Отцедете.


2. Разтопете маслото в тенджера, разбъркайте вътре брашното и горчицата, гответе 2 мин. Отстранете от огъня и постепенно добавете с разбъркване млякото и останалата мащерка. Върнете на огъня и гответе още 4-5 мин, като разбърквате през цялото време, докато получите плътен гладък сос. Отдръпнете от огъня за 2 мин, след това разбъркайте вътре чедъра и половината пармезан.


3. Ако макароните се залепят, сипете малко вряща вода върху тях, после отцедете и ги добавете към соса заедно с карфиола. Ако сосът е малко плътен, сипете още малко мляко. Разпределете в голяма плитка тава, поръсете отгоре останалия пармезан и макадамията. Запечете за 20 мин, докато се сготви отвътре и започне да бълбука в краищата.

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ