Лучник

От гозбите на баба

10 May 2018 13:38
Лучник
90 мин. Средно Порции 12

  • ккал 0
  • маз 0
  • нас. маз 0
  • въгл 0
  • захар 0
  • фибри 0
  • прот 0
  • сол 0

Продукти

ЗА ТЕСТОТО
500 г брашно
1 пакетче суха мая
2 ч.л. сол
2 ч.л. захар
3 с.л. олио

ЗА ПЛЪНКАТА
2 глави кромид лук
3 стръка праз
½ к.ч. олио
2 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
1 голям домат (или 1 с.л. доматено пюре)

Приготвяне

1. Първо пригответе тестото. Изсипете захарта и маята в купа и добавете 250 мл топла вода. Разбъркайте добре и оставете за около 10 мин, докато шупне и втаса. Пресейте брашното, добавете солта, втасалата мая и олиото и омесете до меко тесто. Включете фурната на 50°С, сложете тестото в купа, намажете го с олио и го оставете във фурната, докато удвои обема си.


2. Докато тестото втасва, подгответе плънката на лучника. Почистете и нарежете лука и праза на ситно. В дълбок тиган или тенджера изсипете олиото и след като се сгорещи, добавете нарязаните лук и праз. След като омекнат, добавете почистения и нарязан на ситно домат (доматеното пюре), както и подправките. Добавете и 1 равна ч.л. сол и разбъркайте добре.


3. След като тестото е втасало, го разделете на две части, едната от които два пъти по-голяма от другата. Разточете двете топки тесто на две кори. Намажете малка тава с олио и сложете в нея по-голямата кора, като имате предвид, че кората трябва да е толкова голяма, че да излиза от тавата. Изсипете плънката, сложете върху нея втората кора и накрая запечатайте лучника, като “залепите” останалите извън тавата краища на долната кора. По желание може да намажете с разбито яйце. Сложете лучника в сгрята фурна за 15 мин да втаса, след което усилете на 180°С за около 30 мин, или докато лучникът придобие леко златист цвят.

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ