Лучник

От гозбите на баба

10 May 2018 13:38
Лучник
90 мин. Средно Порции 12

  • ккал 0
  • маз 0
  • нас. маз 0
  • въгл 0
  • захар 0
  • фибри 0
  • прот 0
  • сол 0

Продукти

ЗА ТЕСТОТО
500 г брашно
1 пакетче суха мая
2 ч.л. сол
2 ч.л. захар
3 с.л. олио

ЗА ПЛЪНКАТА
2 глави кромид лук
3 стръка праз
½ к.ч. олио
2 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
1 голям домат (или 1 с.л. доматено пюре)

Приготвяне

1. Първо пригответе тестото. Изсипете захарта и маята в купа и добавете 250 мл топла вода. Разбъркайте добре и оставете за около 10 мин, докато шупне и втаса. Пресейте брашното, добавете солта, втасалата мая и олиото и омесете до меко тесто. Включете фурната на 50°С, сложете тестото в купа, намажете го с олио и го оставете във фурната, докато удвои обема си.


2. Докато тестото втасва, подгответе плънката на лучника. Почистете и нарежете лука и праза на ситно. В дълбок тиган или тенджера изсипете олиото и след като се сгорещи, добавете нарязаните лук и праз. След като омекнат, добавете почистения и нарязан на ситно домат (доматеното пюре), както и подправките. Добавете и 1 равна ч.л. сол и разбъркайте добре.


3. След като тестото е втасало, го разделете на две части, едната от които два пъти по-голяма от другата. Разточете двете топки тесто на две кори. Намажете малка тава с олио и сложете в нея по-голямата кора, като имате предвид, че кората трябва да е толкова голяма, че да излиза от тавата. Изсипете плънката, сложете върху нея втората кора и накрая запечатайте лучника, като “залепите” останалите извън тавата краища на долната кора. По желание може да намажете с разбито яйце. Сложете лучника в сгрята фурна за 15 мин да втаса, след което усилете на 180°С за около 30 мин, или докато лучникът придобие леко златист цвят.

Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ