Салата от запечени аспержи и пресни картофи

В сезона на аспержите се насладете на тази необичайна комбинация

14 May 2018 13:17
Салата от запечени аспержи и пресни картофи
25 мин. Лесно Порции 3

  • ккал 335
  • маз 17
  • нас. маз 7
  • въгл 28
  • захар 4
  • фибри 7
  • прот 15
  • сол 0

Продукти

200 г аспержи
½ лимон, сокът изцеден, кората настъргана
500 г пресни картофи
2 с.л. зехтин
2 малки марули, разрязани на четири
100 г меко козе сирене
50 г грах
малка връзка копър или магданоз

Приготвяне


1 Отрежете 2 см парче от долната част на всички аспержи, нарежете парчетата на тънки кръгчета и ги оставете настрана в купа с лимонов сок. Кипнете тенджера с подсолена вода и сварете картофите за 10-12 мин, докато се сготвят отвътре. Добавете стръковете аспержи за последните 2 мин от варенето. Отцедете добре в гевгир. Загрейте силно грила.


2 Сложете картофите в тава и ги намачкайте леко с обратната страна на лъжица. Добавете аспержите и полейте отгоре 1 с.л. зехтин, овкусете и запечете под грила за 10-15 мин, като ги обърнете по средата на печенето, докато картофите станат хрупкави, а аспержите се сготвят отвътре и леко почернеят. През това време сварете граха, отцедете и го добавете в купата с лимонов сок и кръгчетата аспержи. Сипете останалия зехтин, разбъркайте и овкусете.


3 Сложете в голяма чиния за сервиране марулята, аспержите и картофите. Поръсете с парченца сирене, граха и кръгчетата аспержи, полейте със соса от купата. Преди сервиране добавете копър и настъргана лимонова кора.


 


GoodFood препоръчва 


Комбинирайте с бяло вино 


Déjà Vu Sauvignon Blanc & Semillon от изба Братя Минкови


Това сухо бяло вино със сламено-жълт цвят е с интензивен и пикантен аромат,в който се долавят нюанси на коприва, зелена ябълка и цитрус. Вкусът е елегантен, с приятна свежест и плодов финал. Съчетава се отлично със свежи салати, леки зеленчукови предястия, аспержи, морска храна.  



Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ