Ябълково-орехова торта с крем от маскарпоне и карамел

За торта с диаметър 22 см, 4 слоя

28 May 2018 17:08
Ябълково-орехова торта с крем от маскарпоне и карамел
60 мин. Средно Порции 24

  • ккал 440
  • маз 27
  • нас. маз 11
  • въгл 42
  • захар 32
  • фибри 2
  • прот 5
  • сол 1

Продукти

ЗА БЛАТА
250 г брашно грахам – пълнозърнесто пшеничено брашно
150 г бяло брашно
250 г кафява захар
1 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. канела
3 яйца
180 мл олио
1 ч.л. ванилов екстракт или семенцата от една шушулка ванилия
150 г смлени орехи, леко запечени
250 г нарязани на кубчета ябълки – за предпочитане са от сорт Грени Смит
2 кг ябълки за муса

ЗА ПЪЛНЕЖА
500 г маскарпоне
400 г дулсе де лече (подсладено карамелизирано кондензирано мляко)
100 мл сметана
100 г заквасена сметана

Приготвяне

1. Обелете около 2 кг сладко-кисели ароматни ябълки, почистете от семките и нарежете на четири. Поставете в тенджера с малко вода или ябълков сок. Варете, захлупени на умерен огън. Когато омекнат, пасирайте. Засилете огъня и с непрекъснато бъркане сгъстете сместа, докато лъжицата започне да оставя чиста следа по дъното на тенджерата. Охладете. Ще ви трябват 2 чаши мус, останалия запазете за друга рецепта.


2. Загрейте фурната до 180°С. Намажете с масло 2 форми за торта и поръсете с брашно. Ако нямате – печете два пъти в една форма. В купа смесете яйцата, олиото, ябълковия мус, ванилията. Достатъчно е разбиване с вилица.


3. В друга по-голяма купа смесете брашната, содата, захарта, канелата. Добавете мокрите съставки към сухите. Разбъркайте до еднородна смес. Добавете смлените орехи и ябълките на кубчета, разбъркайте. Изсипете сместа в подготвените форми. Печете 25-30 мин или до суха клечка.


Оставете блата да изстине във формата, след това охладете върху решетка. След като се охладят напълно, блатовете се разполовяват. Получават се четири блата.


4. Разбийте маскарпонето. Към него на части прибавете карамелизираното мляко, като постоянно разбивате. Добавете и останалите продукти.


5. В чинията за поднасяне поставете първия блат. Разделете условно пълнежа на 5 части. Трите части разпределете между блатовете, а с последните две измажете тортата отгоре и отстрани. За декорация използвайте около 1 чаша счукани орехи, засушени тънко нарязани ябълки, хартиени снежинки и плетени цветя.

Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ