Веган басбуса

Или арабско реване

29 May 2018 15:57
Веган басбуса
20 мин. Лесно Порции 12

  • ккал 0
  • маз 0
  • нас. маз 0
  • въгл 0
  • захар 0
  • фибри 0
  • прот 0
  • сол 0

Продукти

1 ч.ч. грис
1/2 ч.ч. кокосови стърготини
30 г захар
70 г кокосово масло (или 50 г кокос + 20 г мазнина)
150 г ядково кисело мляко
3/4 ч.л. сода
щипка сол

За сиропа
1/2 ч.ч. вода
70 г захар
2 плода кардамон
4-5 нишки шафран
2 с.л. сироп от рози (или 1 с.л. розова вода)
2 с.л. лимонов сок

Приготвяне

1. Първо сварете сиропа. Поставете в тенджера водата и захарта и варете, докато захарта се разтопи. Добавете кардамона и розовата вода или розовия сироп. Оставете да поври на слаба температура, докато се сгъсти. Когато е почти готов, прибавете лимоновия сок и шафрана. Разбъркайте и свалете от огъня. Оставете го да изстива, ще го използвате студен върху топлия блат.


2. Пригответе блата. В купа смесете всички сухи съставки. добавете разтопеното масло и киселото мляко. Разбъркайте с шпатула, докато всичко се смеси - образува се много гъста и привидно мазна смес. Изсипете тестото в избрания съд. Заравнете повърхността и го разрежете на квадрати или ромбчета. Върху всеки поставете бадем. печете за 15-20 мин в предварително загрята до 180°С фурна.


3. По средата на печенето може да го извадите, за да разрежете отново парчетата, защото леко ще са се слепнали. Добре е да го направите сега, а не когато е готов, за да не се рони и разваля линията на разрезите. След като го извадите от фурната, го залейте със студения сироп и го оставете да се напои. Съхранява се в хладилник до седмица.

Списанието
BBC Good Food България Брой 197
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ