Вегетарианско къри с кюфтенца от червена леща и нахут

Лек вариант за вечеря, но с пикантен привкус

29 May 2018 16:04
Вегетарианско къри с кюфтенца от червена леща и нахут
20 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 0
  • маз 0
  • нас. маз 0
  • въгл 0
  • захар 0
  • фибри 0
  • прот 0
  • сол 0

Продукти

ЗА КЮФТЕНЦАТА
250 г нахут
200 г червена леща
1 глава лук
2 скилидки чесън
1/2 ч.ч. галета или хлебни трохи
1/3 ч.ч. олио
1 1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. лют пипер
1 ч.л. червен пипер
сол и черен пипер

ЗА КЪРИ СОСА
400 г домати
1 глава лук
2 скилидки чесън
1/2 ч.л. лют червен пипер
1 ч.л. червен пипер
1 1/2 ч.л. къри
1/2 ч.л. гарам масала

Приготвяне

1. Накиснете нахута за 4-5 часа. Сварете нахута и лещата. Сложете сварените продукти в блендер или чопър и пасирайте няколко пъти. Сместа не трябва да става гладка като хумус, а да има парченца.


Изсипете в купа и добавете наситнения лук, чесън, подправки, мазнина, галета или филийка хляб и объркайте, както се бърка кайма. От сместа оформете еднакви по големина кюфтенца. Наредете ги върху хартия за печене и печете на предварително загрята до 180°С фурна за 15-20 мин.


Времето зависи от размера. Щом порозовеят отгоре и леко позагорят отдолу, са готови. Не ги оставяйте за дълго във фурната, за да не изсъхнат.


2. През това време пригответе соса. За целта нарежете глава лук на ситно. В тиган загрейте олиото и задушете лука, добавете чесъна и подправките. Разбърайте и изсипете доматите, които сте пасирали на сок. Намалете котлона и оставете соса да се готви на много слаб огън, за да се извлекат всички вкусове.


Бавно приготвеното къри е много по-вкусно от готвеното на висока температура.


3. Когато сосът е готов, пасирайте го. Разсипете по дъното на чиниите по малко от него. Разпределете кюфтенцата в чинии и залейте с останалия сос. Поръсете с люто чушле и кориандър или магданоз.


Задължително го сервирайте топло!

Списанието
BBC Good Food България Брой 195
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ