Вита торта със сладко от малини и бял шоколадов ганаш

Вкусно предложение за празници и делници

06 June 2018 16:38
Вита торта със сладко от малини и бял шоколадов ганаш
60 мин. Средно Порции 16

  • ккал 0
  • маз 0
  • нас. маз 0
  • въгл 0
  • захар 0
  • фибри 0
  • прот 0
  • сол 0

Продукти

ЗА БЛАТА
1 ч.ч. брашно, тип 500
1 ч.ч. фина захар
1 ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сол
½ ч.ч. растително олио
¼ ч.ч. вода
4 жълтъка, при стайна температура
1 ч.л. ванилов екстракт
½ ч.л. бадемов екстракт
6 белтъка, на стайна температура
¼ ч.л. лимонтузу

ЗА ПЛЪНКАТА
300 г малинов конфитюр без семки
400 мл сметана за разбиване
5 с.л. пудра захар
⅓ ч.ч. нарязани белени или филирани бадеми
бонбони маршмелоу за декорация

ЗА ЗАХАРНИЯ СИРОП
½ ч.ч. вода
⅓ ч.ч. захар

ЗА ШОКОЛАДОВИЯ ГАНАШ
300 г бял шоколад
180 мл течна неподсладена сметана
отделно 200 мл неподсладена сметана за разбиване

Приготвяне

1. Пригответе белия шоколадов ганаш, като начупите шоколада в купа и затоплите сметаната на котлона, но без да заври. Изсипете горещата сметана върху белия шоколад, оставете за няколко минути, докато се разтопи шоколадът и разбъркайте с дървена лъжица на гладък крем.


Оставете ганаша да се охлади на стайна температура, а след това го приберете в хладилника за няколко часа, докато изстине и стегне много добре.


2. Сварете захарния сироп и го оставете да се охлади напълно, преди да го използвате.


3. Намажете тавата от фурната или друга с размери 30 х 40 см с мазнина и застелете с хартия за печене. Намажете и пергаментовата хартия с мазнина и я поръсете с тънък слой брашно, за да не залепне блатът.


4. Загрейте фурната до 175°С. В голяма купа пресейте брашното и прибавете към него ¾ чаша от фината захар, бакпулвера и солта.


В малка купа смесете заедно олиото, водата, жълтъците и ароматните екстракти. Сложете белтъците в подходяща купа и ги разбийте с миксер на средна скорост. Когато се превърнат в пухкава бяла пяна, добавете лимонтузуто и продължете да разбивате. След като белтъците започнат да се втвърдяват и да оформят меки върхове, когато извадите бъркалките на миксера, бавно добавете останалата ¼ чаша захар, лъжица по лъжица, като не спирате да разбивате. Белтъците трябва да станат лъскави и да оформят твърди върхове след изваждането на бъркалките


5. Прибавете разбитата смес с жълтъците към сухите съставки и ги смесете, с помощта на шпатула, докато получите напълно гладка смес. Внимателно добавете белтъците на няколко пъти, като се стараете да не прекалявате с разбъркването, за да не се загуби въздухът от белтъците и тестото да остане максимално пухкаво. Излейте готовото тесто в подготвената тава и леко загладете.


6. Изпечете блата в загрятата фурна за 18-20 мин, докато стане със светлозлатист кафяв цвят и когато го натиснете с пръст, се връща обратно като дунапрен.


Охладете го върху решетка до стайна температура.


7. Разбийте сметаната до пухкав лек крем с пудрата захар и екстракта от ванилия. Добавете начупените бадемови ядки и разбъркайте внимателно със силиконова шпатула.


8. Когато блатът се охлади, премерете с линия и разрежете на четири еднакви ленти откъм по-късата страна. С помощта на четка напоете равномерно блата със захарния сироп. Намажете със сладко цялата повърхност, а отгоре разпределете сметаната. Навийте внимателно първата лента на руло и я поставете директно върху чинията за сервиране. Вземете следващата лента и я поставете до навитата на руло първа лента, точно дотам, където й е краят. Така продължете, докато увиете и последната. Поставете ринг за оформяне на торти и го пристегнете добре. Приберете тортата в хладилника и я оставете да се охлажда поне 2-3 часа.


9. За да шпакловате тортата, разбийте ¾ от шоколадовия ганаш с миксер и отделно сметаната. Смесете внимателно двата крема. Намажете тортата от всички страни и заравнете. Отгоре изсипете останалия неразбит шоколадов ганаш и украсете по ваш вкус или с бонбони маршмелоу.

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ