Брюкселско зеле със свинско и фъстъци

Mоже да използвате пилешко, тофу или скариди вместо свинско месо

15 June 2018 09:32
Брюкселско зеле със свинско и фъстъци
15 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 391
  • маз 18
  • нас. маз 4
  • въгл 21
  • захар 15
  • фибри 7
  • прот 33
  • сол 4

Продукти

1 парче свинско филе (400-450 г)
1 с.л. царевично брашно
5 с.л. лек соев сос
2 с.л. балсамов оцет
2 с.л. захар
1 с.л. сухо шери
растително олио, за пържене
4 с.л. неосолени фъстъци
400 г брюкселско зеле, почистено, разполовено или нарязано на четвъртинки, ако е по-голямо
3-4 см парче джинджифил, настърган
3 скилидки чесън, тънко нарязани
½ ч.л. едро смлян лют червен пипер или
няколко цели малки сухи люти чушки
1 ч.л. сусамово олио и ориз, за сервиране

Приготвяне

1. Изрежете сивкавите сухожилия от свинското и нарежете месото на тънки медальони. Смесете царевичното брашно с 2 с.л. от соевия сос, добавете свинското и разбъркайте, за да се покрие. Оставете настрана за 5 мин. Смесете останалия соев сос, оцета, захарта, виното и 2 с.л. вода. Оставете захарта да се разтвори.


2. Затоплете 1 ч.л. олио в уок или тиган. Запържете фъстъците за 1-2 мин, като разбърквате често, докато се запекат и станат златисти, оставете настрани в чиния. Добавете 1 с.л. олио в тигана и пържете месото с разбъркване 3-4 мин, докато стане златисто, но не напълно готово. Оставете настрани.


3. Избършете тигана, ако е необходимо, добавете нова 1 с.л. олио и пържете с разбъркване брюкселското зеле на силен огън 5 мин, като сипете 1 с.л. вода накрая, за да се получи ударно запарване. Зелчиците трябва да са яркозелени и леко омекнали, но не меки. Ако тиганът изглежда сух, добавете още 1 ч.л. олио, сложете джинджифила, чесъна и лютите чушки. Запържете за 1 мин, добавете соса, свинското и всички останали сокове. Оставете да къкри няколко минути, докато сосът се сгъсти, а пилешкото се сготви. Поръсете с ядките, полейте отгоре сусамовото олио и сервирайте с ориз.

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ