Салата с брюкселско зеле, цитруси и нар

Брюкселското зеле е добра алтернатива на зелето или кейла в салатите

15 June 2018 09:39
Салата с брюкселско зеле, цитруси и нар
10 мин. Лесно Порции 5

  • ккал 214
  • маз 16
  • нас. маз 2
  • въгл 11
  • захар 10
  • фибри 5
  • прот 4
  • сол 0

Продукти

ЗА САЛАТАТА
50 г бланширани лешници
1 пълна ч.л. семена кимион
1 малка глава червен лук, ситно нарязана
400 г брюкселско зеле, нарязано с кухненски робот или на ръка
шепа кориандър, накъсан (по желание)
100 г зърна нар

ЗА ДРЕСИНГА
настърганата кора на 1 портокал и 2 с.л. сок
настърганата кора и сокът на 1 лимон
3 с.л. оризов оцет (или използвайте ябълков оцет с щипка захар)
1 с.л. захар
5 с.л. зехтин
2 ч.л. едрозърнеста горчица

Приготвяне

1. Сложете тиган на умерен огън, добавете лешниците и ги запечете за около 8 мин, докато станат златисти тук-там. Сипете ги в чиния или тава и ги оставете настрани, за да се охладят. Запечете семената кимион в същия тиган за 30 сек, докато пуснат аромат, отстранете ги от огъня. Сипете всички съставки за дресинга в тигана със семената кимион. Овкусете обилно, добавете лука и оставете настрани.


2. Нарежете едро лешниците. Сложете нарязаното брюкселско зеле в голяма купа, сипете отгоре дресинга и смесете много добре. Оставете настрана за 10 мин или до 1 час в хладилника. Разбъркайте с кориандъра (ако използвате), нара и лешниците, преди да сервирате.

Списанието
BBC Good Food България Брой 196
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ