Пилаф с пуешко, шафран и годжи бери

Рецепта за здрав мозък

25 July 2018 14:52
Пилаф с пуешко, шафран и годжи бери
35 мин. Лесно Порции 2

  • ккал 454
  • маз 16
  • нас. маз 2
  • въгл 42
  • захар 10
  • фибри 7
  • прот 32
  • сол 1

Продукти

2 едри скилидки чесън
голяма щипка шафран
3 ч.л. рапично олио
200 г месо от пуешки бутчета, без кожата, нарязано
85 г пълнозърнест ориз басмати
½ ч.л. смляна канела
1 ч.л. зеленчуков бульон
3 стръка целина, ситно нарязани
1 с.л. свежи листа от мащерка
1 с.л. сушено годжи бери
1 средна глава лук, разполовена и тънко нарязана
100 г листа бейби спанак
25 г филирани бадеми

Приготвяне

1. Нарежете на ситно чесъна и го оставете настрана да се активизира. Полейте шафрана с 2 с.л. вряла вода и го оставете настрана да се напои. Загрейте 2 ч.л. олио в голям незалепващ тиган с капак, добавете пуешкото и го запържете за 5 мин, като разбърквате често, докато започне да става кафяво.


2. Добавете ориза и канелата в тигана, сипете 400 мл вряща вода и бульона, разбъркайте добре. Прибавете целината, мащерката, годжи берито и много смлян черен пипер. Похлупете плътно тигана, за да не излиза парата, и гответе на тих огън около 20 мин.


3. През това време загрейте останалото олио в незалепващ тиган и добавете лука. Когато започне да омеква, похлупете тигана за 5 мин, за да се задуши още повече. Отстранете капака и запържете бавно на тих огън за 12-15 мин, докато лукът стане златист, като разбърквате често.


4. След като оризът се е готвил 20 мин, проверете колко вода е останала – ако оризът е сух и течността се е абсорбирала, добавете най-много още 100 мл вода. Разбъркайте вътре шафрана, похлупете отново и гответе още 5-10 мин, докато оризът омекне.


5. Прибавете чесъна и спанака, гответе бързо, докато листата омекнат, след това изключете котлона. Добавете лука и бадемите, похлупете тигана и оставете за 5 мин, преди да сервирате.

Списанието
BBC Good Food България Брой 194
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ