Запечен фазан с перлен ечемик и пълнен лук

Ако някога сте виждали фазан в природата, ще знаете, че те са много подвижни птици. Това означава, че месото от бутчетата им има много сухожилия, които се готвят трудно. Затова фазанът е наистина подходящ само за бавно готвене.

03 August 2018 14:22
Запечен фазан с перлен ечемик и пълнен лук
120 мин. Средно Порции 2

  • ккал 1
  • маз 59
  • нас. маз 13
  • въгл 67
  • захар 28
  • фибри 13
  • прот 75
  • сол 2

Продукти

2 с.л. растително олио, за пърженето
1 едър фазан (бутчетата отстранени за плънката)
1 голяма глава лук, ситно нарязана
3 скилидки чесън, настъргани
1 пащърнак, обелен и нарязан
50 г перлен ечемик
200 мл сух сайдер
400 мл пресен пилешки бульон
3 стръка мащерка
100 г дребни диви гъби или печурки, нарязани на четвъртини
1 ябълка, обелена и нарязана на малки кубчета
1 с.л. нарязан магданоз

ЗА ПЪЛНЕНИЯ ЛУК
2 малки глави лук (по-големи от топка за голф), обелени, но оставени цели
2 бутчета от фазан, обезкостени и смлени с кожата
50 г свинска наденица
2 зърна от хвойна, запечени и смачкани
1 скилидка чесън, настъргана
1 с.л. пресни хлебни трохи

ЗА САЛЦАТА
50 г листа от брюкселско зеле или каволо неро, без стеблата
малка щипка настъргано индийско орехче
1 с.л. настъргани кестени
1 малка скилидка чесън
3 с.л. рапично олио
настърганата кора на 1/2 лимон
6 листенца салвия, изпържени до хрупкавост, за сервиране

Приготвяне

1. Първо започнете с пълнения лук. Загрейте фурната на 140°С (120°С с обдухване).


Поставете целите глави лук на голямо парче фолио и ги завийте. Запечете ги за 1 ч 30 мин или докато омекнат, извадете от фурната и ги оставете да се охладят.


Увеличете фурната на 180°С (160°С с обдухване).


2. Докато лукът се пече, затоплете огнеупорен съд и добавете 1 с.л. олио. Когато съдът се сгорещи, сложете фазана и го запържете до кафяво откъм кожата, оставете го настрани. Прибавете останалото олио и лука и запържете за 10 мин до кафяво. Сложете чесъна и пащърнака, гответе няколко минути, после добавете перления ечемик и сайдера. Нека покъкри така, докато сайдерът се изпари до половината, и после излейте пилешкия бульон. Оставете ги на слаб огън за 15-20 мин.


3. Премахнете сърцевината на изпечения лук с чаена лъжичка, като внимавате да остане цял. В купа смесете всички съставки за пълнежа и овкусете със сол и черен пипер. Напълнете догоре лука с плънката. Ако ви остане, може да я направите на малки кюфтенца.


4. Добавете фазана и кюфтенцата към къкрещия ечемик и поръсете с малко сол, после сложете към тях и пълнения лук, и мащерката. Покрийте с капак и сложете във фурната за 20 мин.


5. За да направите салцата, сложете съд с осолена вода да заври и бланширайте зелевите листа, докато омекнат, после ги потопете в купа със студена вода. Отцедете листата от водата и ги нарежете на едро. Сложете ги в малката купа на кухненския робот заедно с индийското орехче, кестените, чесъна, рапичното олио и лимоновата кора. Разбийте, докато се получи салца с по-груба текстура, овкусете.


6. Когато фазанът стане готов, извадете съда от фурната и преместете птицата в поднос, за да поотлежи. Покрийте хлабаво с фолио. Върнете ечемика на котлона и разбъркайте вътре гъбите, ябълките и магданоза – използвайте сместа да залеете с нея лука. Когато се получи гъста смес, отстранете от котлона.


7. Изрежете гърдите на фазана с остър нож и ги подравнете малко. Сложете в голяма чиния първо от перления ечемик и поставете гърдите отгоре. Сервирайте със задушения лук и допълнителните кюфтенца. За да завършите, добавете голяма лъжица от салцата и поръсете със запържените листа от салвия.

Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ