Бавно готвен див заек с розмарин, зехтин и чесън

Голямото количество зехтин, което се използва в тази рецепта, прави заека нежен и сочен - използва се като при приготвянето на патешко конфи, където месото се готви бавно в маслена баня. В този случай зехтинът къкри заедно с виното и образува кадифена ему

03 August 2018 16:01
Бавно готвен див заек с розмарин, зехтин и чесън
135 мин. Средно Порции 8

  • ккал 871
  • маз 68
  • нас. маз 13
  • въгл 14
  • захар 4
  • фибри 1
  • прот 46
  • сол 1

Продукти

4 диви заека, нарязани на порции
100 г брашно, подправено със сол и пипер
500 мл зехтин екстра върджин
10 клонки розмарин
40 скилидки чесън, необелени
600 мл сухо бяло вино

Приготвяне

1. Използвайте най-голямата тенджера, която имате, за да събере месото и да се вмести върху котлона ви. Оваляйте парчетата месо в подправеното брашно, изтупайте излишното и запържете месото на порции в малка част от зехтина.


2. Когато месото стане златистокафяво, наместете всички парчета в тенджерата, добавете розмарина, чесъна и залейте със зехтина. Добавете виното и разбъркайте. Кипнете, след това покрийте частично с капак и оставете да къкри на умерен огън около 2-2½ ч. След това време сосът трябва да се е сгъстил, а месото да се отделя лесно от костите. Не опитвайте да готвите това ястие на бавен огън във фурната, защото елементите на соса няма да се съединят по същия начин.


3. Подправете и сервирайте целия съд на масата заедно със сотирани картофи или пюре и зеленчуци с масло.

Списанието
BBC Good Food България - Брой 202
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ