Яребица с мед и печена тиква

Разрязването на птицата като пеперуда и премахването на гръбначната кост е добър метод за печене на дивечови птици, защото ускорява готвенето и намалява риска от изсъхване на месото. Също много важно е да готвите птиците по-кратко, отколкото смятате за ну

03 August 2018 16:12
Яребица с мед и печена тиква
60 мин. Средно Порции 4

  • ккал 508
  • маз 18
  • нас. маз 4
  • въгл 25
  • захар 17
  • фибри 3
  • прот 61
  • сол 1

Продукти

4 яребици, почистени
зехтин
250 мл сух ябълков сайдер
2 с.л. течен мед
200 мл пилешки бульон
1 тиква цигулка, обелена и нарязана на 2,5 см кубчета
няколко клонки мащерка, листата откъснати

Приготвяне

1. Отрежете гръбначната кост на яребиците с помощта на кухненска ножица за пиле. Обърнете птиците с гърдите нагоре и натиснете с ръце, за да ги разтворите като пеперуди.


2. Загрейте малко зехтин в голям незалепващ тиган. Подправете птиците със сол и пипер и ги запържете в зехтина 2 по 2, извадете, щом се зачервят, и оставете настрана.


3. Смесете сайдера с меда, запазете една трета от сместа и изсипете остатъка в тигана, за да го деглазирате. Добавете бульона и варете, докато течността се изпари до гъст сос. Подправете на вкус.


4. Загрейте фурната до 220°С (200°С с обдухване). Сложете тиквата в купа, поръсете с повечето от мащерката, сол и пипер, малко от запазения сайдер и 1 с.л. зехтин, объркайте. Поставете тиквата в незалепваща тава и печете 30 мин.


5. Потопете яребиците в остатъка от сайдера, поръсете ги с прясно смлян черен пипер и сол. Поставете ги между парчетата тиква с гърдите нагоре. Поръсете с още мащерка. Печете 15 мин, след това извадете птиците и ги оставете върху дъска да отпочинат. Изключете фурната и дръжте тиквата на топло. Разрежете птиците на четвъртини и сервирайте с печената тиква. Полейте със соса и поръсете с още мащерка, ако желаете.

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ