Gravadlax (Сьомга с лимон и подправки)

Тази бърза пикантна версия на класическата шведска рецепта намалява времето за готвене с цели 30 мин. Поискайте на щанда за риба най-свежата сьомга, като обясните, че ще бъде консумирана сурова.

03 August 2018 16:22
Gravadlax (Сьомга с лимон и подправки)
0 мин. Лесно Порции 2

  • ккал 238
  • маз 17
  • нас. маз 3
  • въгл 1
  • захар 1
  • фибри 0
  • прот 20
  • сол 3

Продукти

200 г филе от сьомга, за предпочитане от опашката
1 ч.л. семена кориандър
½ ч.л. кристална захар
бял пипер, за овкусяване
настърганата кора и сокът от 1 лимон
1 с.л. зехтин екстра върджин
малка шепа див лук, ситно нарязан
малка шепа копър, ситно нарязан

ЗА СЕРВИРАНЕ
лимонови резени
препечен ръжен хляб или хляб без глутен
заквасена сметана

Приготвяне

1. Поставете филето от сьомга върху дъска за рязане, с кожата надолу, и срежете под ъгъл с остър нож, за да се получат дълги тънки парчета, като за пушена сьомга. Отстранете кожата.


2. Стрийте в хаванче семената кориандър със захарта, 1 ч.л. морска сол и малко бял пипер. Добавете половината лимонов сок и поръсете добре отвсякъде парчетата сьомга. Покрийте с прозрачно фолио и оставете в хладилника за 30 мин.


3. В малка купа смесете зехтина, подправките, останалия лимонов сок и кората. Поръсете сьомгата и сервирайте с лимоновите резени, препечения ръжен хляб и заквасената сметана.

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ