Бургери със сос от сметана и естрагон - Wallenbergare

Това ястие носи името на известен шведски бизнесмен, който се завърнал от пътешествие през 1930 г. и помолил един готвач да приготви ястие, подобно на това, което бил ял по време на пътуването си. Днес тези бургери с телешко месо и каперси са смятани за ш

03 August 2018 16:31
Бургери със сос от сметана и естрагон - Wallenbergare
15 мин. Лесно Порции 2

  • ккал 804
  • маз 58
  • нас. маз 32
  • въгл 28
  • захар 7
  • фибри 1
  • прот 34
  • сол 2

Продукти

250 г телешка или свинска кайма
1 малка глава лук, едро настърган
1 средно яйце, само жълтъкът
1 с.л. каперси, изплакнати и едро нарязани
75 мл пълномаслена сметана
50 г добре изсушени хлебни трохи
2 ч.л. горчица на прах
25 г масло
малка опаковка кресон, за сервиране

ЗА СМЕТАНОВИЯ СОС С ЕСТРАГОН
100 мл бяло вино
50 мл пълномаслено мляко
50 мл пълномаслена сметана
½ ч.л. лек соев сос
½ кубче пилешки бульон
малка връзка естрагон, едро нарязан
1 ч.л. царевично брашно, смесено с 1 с.л. вода

Приготвяне

1. Смесете каймата, лука, жълтъка и каперсите в голяма купа. Добавете сметаната и подправете добре – ще се получи доста влажна смес. Оформете четири бургера с дебелина около 2 см и ги оставете да се охладят за 20 мин.


2. Междувременно направете соса. Излейте виното в дълбока тенджера и оставете да покъкри за 3-4 мин. Прибавете млякото, сметаната, соевия сос и натрошете кубчето бульон. Сложете и естрагона и оставете на огъня още 2 мин. Отстранете тигана от котлона, изсипете царевичното брашно и разбърквайте, докато се сгъсти.


3. Смесете хлебните трохи, горчицата на прах и малко сол и пипер. Разтопете маслото в тиган с незалепващо покритие. Оваляйте бургерите в сухата смес и ги запържете за 4 мин от всяка страна, докато станат златистокафяви.


4. Затоплете соса и поръсете върху бургерите. Сервирайте с кресон.

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ