Ароматен патладжан в тава

Патладжанът е страхотен месест зеленчук, с който може да приготвите самостоятелно ястие. Особено е подходящ за къри, където приема всички силни подправки и аромати. Ако искате да обогатите това вегетарианско ястие, добавете консерва отцеден нахут заедно с

22 August 2018 09:38
Ароматен патладжан в тава
50 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 318
  • маз 20
  • нас. маз 9
  • въгл 19
  • захар 15
  • фибри 12
  • прот 8
  • сол 0

Продукти

4 патладжана, нарязани на 5 мм до 1 см резени
3 с.л. растително олио
2 с.л. кокосово олио
2 големи глави лук, нарязани
3 скилидки чесън, смачкани
1 с.л. черни синапени семена
½ с.л. семена сминдух
1 с.л. гарам масала
1/4 ч.л. лют червен пипер
1 пръчка канела
1 ч.л. смлян кимион
1 ч.л. смлян кориандър
2 х 400 г консерви нарязани домати
200 мл кокосово мляко
захар, на вкус
2 с.л. филирани бадеми
малка връзка кориандър, едро нарязан (по желание)

Приготвяне

1. Загрейте фурната на 220°С (200°С с обдухване). Намажете щедро всеки резен патладжан с олиото, сложете ги на един ред в една или две тави. Запечете ги в долната част на фурната за 10 мин, обърнете ги и ги печете още 5-10 мин, докато станат златисти. Намалете фурната на 180°С (160°С с обдухване).


2. Загрейте кокосовото олио в голям тиган с дебело дъно и добавете лука. Похлупете и задушете на тих огън за 5 мин, докато омекне. Прибавете чесъна, синапените семена, семената сминдух, гарам масалата, лютия червен пипер, пръчката канела, кимиона и смлeния кориандър. Гответе няколко секунди, докато подправките отпуснат аромата си.


3. Сипете нарязаните домати и кокосовото мляко в тигана и разбъркайте добре. Проверете на вкус и подправете със сол и черен пипер, добавете малко захар.


4. Прехвърлете с лъжица около 1/3 от доматената смес в тава с вместимост 2 литра. Подредете отгоре на един слой половината резени патладжан. Покрийте ги с още 1/3 от доматения сос, наредете втори слой патладжани и накрая ги покрийте с последната част от доматения сос. Поръсете с филираните бадеми и кориандъра, ако използвате, като запазите малко за сервиране, и запечете за 25-30 мин. Поднесете с още малко поръсен кориандър.

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ