Киноа с пресни зеленчуци и семена чиа

Рецептата е лесно и бързо изпълнима.

22 August 2018 16:18
Киноа с пресни зеленчуци и семена чиа
0 мин. Лесно Порции 3

  • ккал 0
  • маз 0
  • нас. маз 0
  • въгл 0
  • захар 0
  • фибри 0
  • прот 0
  • сол 0

Продукти

1 ч.ч. киноа
1 праз (може и глава лук)
2 големи моркова
1 голяма зелена чушка
1 голяма червена чушка
½ до 1 ч.л. куркума
½ до 1 ч.л. къри
3 с.л. масло/зехтин/олио
сол (аз използвам хималайска)
кашкавал по желание
чиа семена

Приготвяне

1. Първата стъпка е да измиете киноата и да я сварите. Киноата се вари в съотношение 1:3, т.е. 1 ч.ч. киноа към 2,5-3 ч.ч. вода. Сварете я под капак с добавена около 1 ч.л. хималайска сол. За около 15-20 мин малките зрънца се сваряват. Не трябва да оставяте киноата да се вари до скашкване. Средата на сварените зрънца киноа стават прозрачни, а по края остават бели. Към вече сварената киноа добавете и по 1 ч.л. куркума и къри. Разбъркайте отново.


2. Измийте зеленчуците и почистете морковите. Нарежете чушките на дребни квадратчета, може и на ленти. Настържете морковите на ренде или също на лентички. Нарежете и лука/праза. Аз исках да не са съвсем сурови зеленчуците, а леко хрупкави, затова ги задуших леко с мазнина и малко вода.


3. След като всичко е готово, смесете готовата киноа със зеленчуците. Поръсете с настърган кашкавал или пармезан, а за финал поръсете и с чиа семена.


4. Друг вариант е вместо да смесите зеленчуците с киноа, да се наредят на етажи - сварената киноа, задушените моркови, чушки, кашкавал и семенцата чиа.

Списанието
BBC Good Food България Брой 194
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ