Маринована сьомга по скандинавски (Гравлакс)

Сьомгата трябва да престои в хладилника 2 дни

13 September 2018 09:22
Маринована сьомга по скандинавски (Гравлакс)
30 мин. Лесно Порции 6

  • ккал 350
  • маз 25
  • нас. маз 8
  • въгл 4
  • захар 4
  • фибри 0
  • прот 29
  • сол 4

Продукти

2 х 750 г филета от сьомга, с кожата
1 голяма връзка копър, едро нарязан
100 г едра морска сол
75 г захар
2 с.л. бял пипер на зърна, счукани

ЗА СОСА ОТ ХРЯН
2 ч.л. ситно настърган хрян (пресен или консервиран)
2 ч.л. ситно настърган лук
1 ч.л. дижонска горчица
1 ч.л. захар
2 с.л. бял винен оцет
голяма щипка сол
175 мл сметана

Приготвяне

1. Сложете едното филе с кожата надолу върху голям лист прозрачно фолио. Смесете копъра със солта, захарта и счукания пипер и разпределете сместа върху сьомгата. Отгоре поставете другото филе (този път с кожата нагоре).


2. Увийте плътно рибата в 2-3 пласта найлоново фолио и я сложете в широк плитък съд. Притиснете я отгоре с по-малка тавичка или дъска за рязане. Оставете сьомгата да престои в хладилника 2 дни, като на всеки 12 часа я обръщате, за да може външната страна на рибата също да поеме от солената марината.


3. За да приготвите соса, смесете всички съставки без сметаната. Нея я разбийте на сняг, след което прибавете сместа с хряна, похлупете и охладете.


4. Преди да сервирате, извадете сьомгата от получената саламура и я нарежете на тънки филийки. За всяка порция аранжирайте по няколко от маринованите филенца и ги поднесете със сос.

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ