Сарми от прясно зеле с пълнозърнест ориз и сушени домати

Ароматна гозба за тези, които обичат безмесни гозби

21 September 2018 15:00
Сарми от прясно зеле с пълнозърнест ориз и сушени домати
60 мин. Лесно Порции 6

  • ккал 0
  • маз 0
  • нас. маз 0
  • въгл 0
  • захар 0
  • фибри 0
  • прот 0
  • сол 0

Продукти

1 средно голяма зелка
250 г пълнозърнест ориз
2 с.л. зехтин
1 стрък праз
1 буркан сушени домати в олио
150 мл доматен сос
1 ч.л. риган

Приготвяне

1. Отрежете кочана на зелката и разделете листата. Изрежете дебелата централна жила. Сложете ги в голяма купа и ги залейте с вряла вода, за да омекнат.


2. Сварете ориза в обилно количество вода, докато почти напълно омекне. Отцедете и оставете настрана.


3. Загрейте зехтина от сушените домати в голям тиган. Нарежете праза и го задушете в зехтина. Щом омекне, добавете и нарязаните сушени домати. Подправете със сол и пипер, малко риган. Добавете сварения ориз и разбъркайте.


4. Завийте сармите с попарените листа и ги подредете в дълбок огнеупорен съд. Залейте с доматения сос, похлупете и печете в предварително загрята до 180°С фурна за 1 ч 30 мин, след което махнете капака и печете още 20 мин.

Списанието
BBC Good Food България Брой 199
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ