Свинска плешка на бавен огън

Ястие без глутен. Имайте предвид, че изисва една нощ за мариноване

21 September 2018 15:56
Свинска плешка на бавен огън
390 мин. Средно Порции 6

  • ккал 732
  • маз 46
  • нас. маз 16
  • въгл 1
  • захар 1
  • фибри 0
  • прот 77
  • сол 31

Продукти

1 ч.л. тъмен петмез
2 с.л. ябълков оцет
2 ч.л. пушен червен пипер
1 ч.л. смлян кимион
1 ч.л. горчица на прах
1 ч.л. лют червен пипер
2,7 кг обезкостена свинска плешка

Приготвяне

1. В малка купа смесете петмеза, ябълковия оцет, червения пипер, кимиона, горчицата и лютия червен пипер, докато се получи гладка смес. Използвайте остър нож, за да направите дълбоки разрези върху кожата и слоя мазнина на свинската плешка, но не и върху самото месо. Поставете го в дълбок съд с кожата надолу и го намажете със сместа от подправки, без мазнината. Обърнете плешката с кожата нагоре, покрийте я прозрачно фолио и я оставете в хладилника да се маринова за нощта или за 24 часа, за да добие свинското богат вкус.


2. Загрейте фурната на 150°С (130°С с обдухване). Поставете свинското с кожата нагоре в дълбок съд за печене, натъркайте кожата с 1 с.л. морска сол и сипете 500 мл вода. Покрийте плътно с алуминиево фолио и печете във фурната 5 часа.


3. Отстранете фолиото и усилете фурната на 200°С (180°С с обдухване), печете още 1 ч 30 мин, докато месото стане крехко, а кожата - хрупкава.


4. Когато свинското е готово, извадете го от тавата, покрийте с фолио и го оставете да отпочива. Изсипете соса от тавата в кана и го оставете да се утаи. Излейте отделилия се мазен слой и изсипете останалия сос в широк тиган. Оставете го да поври на силен огън, като разбърквате, до сгъстяване.


5. Когато вече е отпочинало, нарежете свинското на парчета – би трябвало това да се случи с много малко усилия – и накъсайте кожата.


Сервирайте свинското със запечената кожичка и със соса, полят отгоре, както и с картофеното пюре с горчица, запечените моркови с мед и с маринованото червено зеле за гарнитура отстрани.

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ