Трайфъл с къпини и йоркширски сладкиш

Ефектен десерт за гости

21 September 2018 16:02
Трайфъл с къпини и йоркширски сладкиш
70 мин. Средно Порции 6

  • ккал 824
  • маз 41
  • нас. маз 24
  • въгл 93
  • захар 59
  • фибри 5
  • прот 12
  • сол 1

Продукти

ЗА ЙОРКШИРСКИЯ СЛАДКИШ
50 г масло и още малко за намазване
100 г златен сироп
225 г брашно с набухвател
100 г кристална захар
2 ч.л. смлян джинджифил
1 ч.л. сода бикарбонат
1 голямо яйце, разбито
200 мл мляко

ЗА КОМПОТА ОТ КЪПИНИ
500 г пресни или размразени къпини
50 г кристална захар
сокът от ½ лимон
75 мл ликьор амарето

ЗА ЯЙЧЕНИЯ КРЕМ
2 големи яйца
1 голям жълтък
75 г кристална захар
50 г царевично брашно
300 мл пълномаслено мляко
300 мл пълномаслена сметана
1 шушулка ванилия, само семената

ЗА УКРАСАТА
100 г пресни или размразени къпини
2 с.л. захаросан джинджифил, нарязан
пудра захар, за поръсване

Приготвяне

1. Започнете от йоркширския сладкиш. Загрейте фурната на 150°С (130°С с обдухване). Покрийте дъното на 20 см квадратна тава с хартия за печене и намажете добре с масло.


2. Сложете маслото и златния сироп в малка тенджера и загрейте леко, докато се разтопят. В голяма купа изсипете брашното, захарта, джинджифила и содата бикарбонат. После бавно излейте вътре маслото и златния сироп, като разбърквате през цялото време. Добавете и разбитото яйце и млякото, разбърквайте до гладка смес.


3. Излейте сместа в тавата и печете във фурната около 1 ч, докато забодено в средата дървено шишче излезе чисто.


4. Направете компота, докато йоркширският сладкиш се пече. Сложете къпините в кухненски робот заедно със захарта и лимоновия сок, пасирайте до гладка смес. Прецедете сместа през цедка, за да отстраните семената. Прибавете амаретото и разбъркайте. Оставете сместа в хладилника, докато е нужно.


5. Направете яйчения крем. В голяма огнеупорна купа разбийте заедно яйцата, жълтъка, захарта и царевичното брашно, докато се получи бледа гладка смес. Сипете млякото, сметаната и семената ванилия в тенджера и ги оставете да се варят, като разбърквате често. Когато течността е гореща, но все още не е завряла, излейте малко от нея в яйчената смес, разбъркайте и излейте всичко при млякото и сметаната. Продължете да загрявате леко, като разбърквате през цялото време, докато сместа придобие блясък и започне да се сгъстява. Прецедете я през цедка и покрийте с прозрачно фолио, за да не се образува коричка.


6. Когато йоркширският сладкиш е готов, оставете го върху решетка, за да се охлади.


7. Сега вече можете да сглобите трайфъла – нарежете йоркширския сладкиш на 16 парчета и натрошете или нарежете на ситно някое от тях, за да запълни дъното на голяма купа за трайфъл. Добавете по-малко от половината от къпиновия компот и няколко цели къпини, после залейте отгоре с половината от яйчения крем.


Леко разклатете купата, за да изравните сместа, а после повторете процедурата със слоевете още веднъж, но запазете няколко парчета от йоркширския сладкиш. Върху последния слой яйчен крем излейте спираловидно от компота отгоре, после използвайте дървено шишче, за да направите шарки с мраморен ефект. Разпръснете няколко цели къпини, после сложете в хладилника. Точно преди да сервирате, добавете от парчетата сладкиш, които запазихте, и захаросания джинджифил.


Поръсете с пудра захар и поднесете.

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ