Кокосов крем с желе от манго

Десерт, който предизвиква буря от вкусове и аромати – веган, без мляко, без глутен и ядки.

08 October 2018 09:38
Кокосов крем с желе от манго
20 мин. Средно Порции 4

  • ккал 626
  • маз 37
  • нас. маз 30
  • въгл 68
  • захар 64
  • фибри 4
  • прот 3
  • сол 0

Продукти

4 зърна бахар
4 шушулки кардамон
1 пръчица канела
3 бр. карамфил
1 шушулка ванилия или ½ ч.л. ванилов екстракт
2 х 400 г консерви пълномаслено кокосово мляко
200 г захар
малко олио за намазване на формите
1 узряло манго, половината нарязано на кубчета за украса, другата половина (140 г) едро нарязана
сокът на 1/2 лайм
4 с.л. агар-агар
запечени кокосови люспи, 2 бр.
маракуя и свежа мента, за сервиранe

Приготвяне

1. Поставете в голяма тенджера бахара и кардамона. Натрошете внимателно с края на точилката бахара и отворете шушулките кардамон. Добавете останалите подправки, кокосовото мляко и 140 г захар. Загрейте на слаб огън и оставете сместа да къкри за 5 мин. Охладете и съхранявайте в хладилника за цяла нощ.


2. Леко намажете с олио 4 форми по 200 мл за пудинг или крем (може да пропуснете това, ако няма да обръщате формичките). Сложете останалата захар, мангото и сока от лайм в кухненски робот и пасирайте до пюре. Прецедете сместа в тенджера, поръсете отгоре 1 с.л. агар-агар и оставете настрани за 5 мин, докато се разтвори. Разбъркайте, загрейте на слаб огън и оставете желето да къкри за 3 до 5 мин, като разбърквате от време на време, докато сместа леко стегне. Разпределете във формите и охладете поне за 2 часа или докато стегнат.


3. Прецедете кокосовото мляко от подправките в чиста купа. Поръсете го с останалия агар-агар и отново оставете за 5 мин да се разтвори. Загрейте на слаб огън за 3 до 5 мин и периодично разбърквайте. Разпределете във формите и охладете поне за 4 часа, най-добре за цяла нощ.


4. За да поднесете, потопете дъното на всяка форма в гореща вода за 10 сек и обърнете върху подходяща чиния за сервиране. Декорирайте всеки десерт с манго, маракуя и стрък мента, а за финал добавете кокосовите люспи.

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ