Тажин с тиква и еленско месо

Време е за дивеч

10 October 2018 12:52
Тажин с тиква и еленско месо
105 мин. Средно Порции 4

  • ккал 331
  • маз 11
  • нас. маз 2
  • въгл 21
  • захар 15
  • фибри 6
  • прот 33
  • сол 2

Продукти

3 с.л. рапично или слънчогледово олио
600 г тиква, обелена, семките махнати, едро нарязана
250 г лук шалот, разполовен
450 г еленско месо (плешка или подбедрица е най-добре), едро нарязано
по 1 с.л. семена кимион и кориандър
1 ч.л. зърна черен пипер
1 пръчица канела
2 бр. карамфилчета
връзка кориандър, стеблата едро нарязани, листата откъснати
4-5 см парче джинджифил, обелен и едро нарязан
3 скилидки чесън, смачкани
1 месеста червена люта чушка, без семките, едро нарязана
голяма щипка шафран
500 мл пилешки бульон
8 сини сливи без костилките, разполовени
2 с.л. меласа от нар
пшеничен булгур или кафяв ориз, за сервиране
кисело мляко, за сервиране

Приготвяне

1. Затоплете 1 с.л. олио в голям тиган и загрейте фурната до 180°C (160°C с обдухване). Поръсете парчетата тиква с още 1 с.л. олио, овкусете и сложете в голяма тава, застлана с хартия за печене.


Печете тиквата 30 мин, докато почти омекне, но не съвсем. Сложете лука шалот в тигана, като го обръщате от време на време, докато стане златист. Извадете лука и го оставете настрана.


2. Добавете останалото олио в тигана и запържете еленското месо – ще трябва да го направите на партиди, за да не препълвате тигана. Отделете малко време, за да осигурите на месото приятна тъмнокафява коричка, преди да го извадите от тигана – това ще придаде на тажина хубав богат вкус.


3. Затоплете тиган и сложете семената кимион и кориандър, пръчицата канела и карамфилчетата. Затоплете хубаво подправките, като ги разбърквате от време на време, докато потъмнеят и пуснат аромат. Сложете канелата при месото и сложете останалите подправки в малката купа на кухненския робот или в хаванче. Разбийте или стрийте с чукалото на прах. Добавете стеблата кориандър, джинджифила, чесъна, лютата чушка и 1 ч.л. сол и разбийте на паста (може да се наложи да добавите малко вода, ако използвате кухненски робот).


4. Когато всички парчета месо покафенеят, върнете ги в тигана с канелата. Разбъркайте с пастата с подправки и запържете за 1-2 мин, като сипете малко вода, ако пастата започне да залепва за дъното.


Добавете шафрана и разбъркайте с бульона. Оставете да къкри, похлупете и оставете да бълбука на слаб огън 1 ч 30 мин, като разбърквате от време на време.


5. Добавете сливите и меласата от нар към тажина, усилете малко огъня и оставете да къкри без капак за още 30 мин, докато течността намалее, а тажинът стане богат и вкусен. Овкусете и разбъркайте с тиквата 10 мин, преди тажинът да е готов. Разбъркайте с листата кориандър и сервирайте с пшеничен булгур, киноа или кафяв ориз – и малко кисело мляко. По-добре става, ако се охлади и се сервира на следващия ден. Ще издържи до 3 дни в хладилника или може да го замразите за 2 месеца.

Списанието
BBC Good Food България Брой 197
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ