Суфле със сирене конте

Можете да пробвате рецептата и със сирене грюйер или ементал

17 October 2018 15:50
Суфле със сирене конте
35 мин. Средно Порции 6

  • ккал 521
  • маз 43
  • нас. маз 26
  • въгл 13
  • захар 4
  • фибри 0
  • прот 20
  • сол 0

Продукти

25 г меко масло
25 г сухи дребни трохи или галета
25 г сирене конте, ситно настъргано

ЗА ОСНОВАТА НА СУФЛЕТО
50 г масло
50 г брашно
450 г пълномаслено мляко, затоплено
140 г сирене конте, настъргано
1 ч.л. дижонска горчица
бял пипер, за поръсване
3 жълтъка от средно големи яйца

ЗА СМЕСТА ЗА СУФЛЕТО
7 белтъка от средно големи яйца
½ ч.л. лимонов сок

ЗА СОСА
150 мл пълномаслена сметана
75 г сирене конте, настъргано
1 с.л. черешов ликьор, по желание

Приготвяне

1. С четка намажете равномерно дъното и стените на 25-30 см овален или кръгъл керамичен съд с масло. Поръсете с трохите, като изтръскате излишните. Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване) и затоплете тавичка за печене.


2. За основата на суфлето разтопете маслото в тенджерка на умерен огън. Добавете брашното, разбийте и гответе, докато потъмнее съвсем леко. Намалете огъня и постепенно добавете топлото мляко малко по малко, като разбивате, за да поддържате гладка консистенция. Добавете сиренето и горчицата и гответе още 3-5 мин, като разбърквате от време на време. Отстранете от огъня и оставете да поизстине. Добавете жълтъците и разбърквайте, докато получите съвсем гладка смес. Подправете с бял пипер и я дръжте топла.


3. В голяма чиста и суха купа разбийте белтъците с лимоновия сок, така че да държат връхче.


4. Прехвърлете топлата основа за суфлето в голяма купа и набързо разбъркайте в нея една трета от белтъците, за да олекотите сместа. Внимателно добавете останалите белтъци с шпатула или голяма метална лъжица, като обръщате внимателно, за да не загубите обем и лекота. Опитайте и ако е нужно, подправете още малко. Прелейте сместа за суфлето в подготвения съд, докато го напълните до три четвърти.


5. Сложете съда върху загрятата тавичка и запечете за 20 мин. Направете соса със сирене.


6. Кипнете сметаната и добавете сиренето и малко прясно смлян бял пипер, като разбърквате постоянно. Щом сиренето се разтопи, отстранете от огъня и опитайте на вкус.


Добавете малко ликьор (ако използвате) и налейте в затоплена сосиера.


7. Поръсете суфлето с настърганото сирене и запечете за още 5 мин. Сервирайте веднага, като поднесете суфлето и соса в средата на масата, така че всеки да може да се обслужва.

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ