Суфле със сирене конте

Можете да пробвате рецептата и със сирене грюйер или ементал

17 October 2018 15:50
Суфле със сирене конте
35 мин. Средно Порции 6

  • ккал 521
  • маз 43
  • нас. маз 26
  • въгл 13
  • захар 4
  • фибри 0
  • прот 20
  • сол 0

Продукти

25 г меко масло
25 г сухи дребни трохи или галета
25 г сирене конте, ситно настъргано

ЗА ОСНОВАТА НА СУФЛЕТО
50 г масло
50 г брашно
450 г пълномаслено мляко, затоплено
140 г сирене конте, настъргано
1 ч.л. дижонска горчица
бял пипер, за поръсване
3 жълтъка от средно големи яйца

ЗА СМЕСТА ЗА СУФЛЕТО
7 белтъка от средно големи яйца
½ ч.л. лимонов сок

ЗА СОСА
150 мл пълномаслена сметана
75 г сирене конте, настъргано
1 с.л. черешов ликьор, по желание

Приготвяне

1. С четка намажете равномерно дъното и стените на 25-30 см овален или кръгъл керамичен съд с масло. Поръсете с трохите, като изтръскате излишните. Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване) и затоплете тавичка за печене.


2. За основата на суфлето разтопете маслото в тенджерка на умерен огън. Добавете брашното, разбийте и гответе, докато потъмнее съвсем леко. Намалете огъня и постепенно добавете топлото мляко малко по малко, като разбивате, за да поддържате гладка консистенция. Добавете сиренето и горчицата и гответе още 3-5 мин, като разбърквате от време на време. Отстранете от огъня и оставете да поизстине. Добавете жълтъците и разбърквайте, докато получите съвсем гладка смес. Подправете с бял пипер и я дръжте топла.


3. В голяма чиста и суха купа разбийте белтъците с лимоновия сок, така че да държат връхче.


4. Прехвърлете топлата основа за суфлето в голяма купа и набързо разбъркайте в нея една трета от белтъците, за да олекотите сместа. Внимателно добавете останалите белтъци с шпатула или голяма метална лъжица, като обръщате внимателно, за да не загубите обем и лекота. Опитайте и ако е нужно, подправете още малко. Прелейте сместа за суфлето в подготвения съд, докато го напълните до три четвърти.


5. Сложете съда върху загрятата тавичка и запечете за 20 мин. Направете соса със сирене.


6. Кипнете сметаната и добавете сиренето и малко прясно смлян бял пипер, като разбърквате постоянно. Щом сиренето се разтопи, отстранете от огъня и опитайте на вкус.


Добавете малко ликьор (ако използвате) и налейте в затоплена сосиера.


7. Поръсете суфлето с настърганото сирене и запечете за още 5 мин. Сервирайте веднага, като поднесете суфлето и соса в средата на масата, така че всеки да може да се обслужва.

Списанието
BBC Good Food България Брой 199
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ