Лесно за рязане празнично руло

Това ястие от типа всичко-в-едно лесно може да бъде сглобено в навечерието на всеки празник, а рязането е лесно, когато решите да го сервирате. Ако ви остане, от него се получават страхотни сандвичи.

21 October 2018 15:24
Лесно за рязане празнично руло
120 мин. Средно Порции 6

  • ккал 469
  • маз 26
  • нас. маз 9
  • въгл 28
  • захар 19
  • фибри 1
  • прот 31
  • сол 2

Продукти

малко растително олио и още, за намасляване
1 глава лук, нарязана
400 г наденички (ние използвахме свински с праз лук), само каймата без обвивката
2 с.л. пресни хлебни трохи
8 листа салвия, нарязани, и няколко малки листа за сервиране
24 тънки ивици пушен шарен бекон
450 г пържоли от пуешки гърди
250 г сос от червени боровинки, домашно приготвен е най-добре

Приготвяне

1. Загрейте малко олио в тиган и използвайте още малко, за да намаслите 900 г форма за хляб. Сложете лука в тигана и пържете внимателно 10-15 мин, докато стане карамелен. Сипете в голяма купа и оставете настрани да се охлади. Застелете формата с два слоя алуминиево фолио, като оставите много разстояние отстрани (може да го използвате като дръжки, за да извадите ястието, след като се сготви).


2. Разтеглете малко всяко парче бекон с обратната страна на ножа. Подредете ивиците на един ред по дъното и стените на формата, така че краищата да се препокриват и да излизат над ръба. Поръсете отгоре хлебните трохи.


3. След като лукът изстине, добавете каймата от наденичките и салвията в купата. Смесете всичко заедно и сложете половината смес във формата. Разстелете отгоре около една трета от боровинковия сос.


4. Нарежете всяка пуешка пържола на три ленти. Наредете слой от около половината пуешко върху плънката, като запълните всички празноти като пъзел, но да оставите пуешкото на един тънък слой, и овкусете. Разпределете отгоре още малко сос от боровинки и покрийте с останалата плънка, боровинков сос и пуешко по същия начин, като се уверите, че няма дупки между слоевете. Рулото трябва да е пълно догоре, когато свършите. Сгънете отгоре бекона и покрийте формата с фолио. Сега може да я охладите до 2 дни.


5. Загрейте фурната до 180°C (160°C с обдухване). Сложете формата за хляб в друга тава и печете 1 ч 30 мин. Извадете формата от фурната и оставете да изстине за 10 мин. Внимателно извадете рулото, като използвате дръжките от фолио, и го сложете в тавата за печене. Върнете във фурната за още 15-20 мин, докато стане хрупкаво и покафенее отвън. Проверете температурата вътре с термометър, ако имате – трябва да е 75°C, когато е готово. Или пъхнете метално шишче в центъра на рулото и проверете дали е много горещо. Покрийте свободно с фолио и оставете да отлежи поне 15 мин, преди да сервирате. Завършете със запазените листа салвия и нарежете. Остатъците ще се запазят в хладилника до 2 дни.

Списанието
BBC Good Food България Брой 197
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ