Пай с пуешко месо и подправки по марокански

Това може да стане новият ви любим начин да използвате всичко, което е останало от празничната трапеза. Пълно с фини подправки, увито в точени кори и гарнирано с бадеми, това ястие е вдъхновено от мароканския пай, наречен пастила.

21 October 2018 16:59
Пай с пуешко месо и подправки по марокански
75 мин. Лесно Порции 6

  • ккал 502
  • маз 26
  • нас. маз 11
  • въгл 29
  • захар 9
  • фибри 7
  • прот 34
  • сол 1

Продукти

по 2 ч.л. семена кориандър и семена кимион
щипка смляна канела
2 с.л. зехтин
2 патладжана, на малки кубчета
2 глави лук шалот, разполовени и нарязани
2 с.л. хариса
2 чушки, без семките, на кубчета
300 г консерва нарязани домати
1 кубче пилешки бульон
500 г сготвено останало пуешко месо (най-добре е микс от бутчета и гърди), нарязано
100 г масло, разтопено и още за намасляване
250 г пакет точени кори (около 10 големи листа)
25 г филирани бадеми

Приготвяне

1. Затоплете голям незалепващ тиган на умерен огън и запечете семената кориандър и кимион за 1-2 мин, докато станат ароматни. Добавете канелата, зехтина, патладжана и лука шалот. Разбъркайте и пържете на умерен към силен огън 10 мин, докато патладжанът леко омекне.


2. Добавете харисата и чушките. Разбъркайте всичко добре, добавете доматите и натрошете отгоре кубчето бульон. Варете непохлупено 20 мин, докато зеленчуците омекнат, а сместа стане приятна и гъста.


3. Разбъркайте вътре пуешкото месо и овкусете добре. Оставете настрана да изстине.


4. Затоплете фурната до 200°C (180°C с обдухване) и намаслете 23 см форма с подвижно дъно с малко масло. Сложете два листа точени кори върху дъното на формата и намаслете с разтопено масло. Кръстосайте отгоре други два слоя точени кори и намажете отново с масло. Повторете още веднъж и сложете охладения пълнеж в центъра. Използвайте останалите четири листа кори, за да покриете пълнежа, и намажете с още разтопено масло. Стиснете върховете на пая заедно и печете 30-35 мин.


5. Извадете от фурната и поръсете пая с филираните бадеми. Запечете за още 10 мин, докато паят стане златист и горещ. Сервирайте веднага.

Списанието
BBC Good Food България Брой 197
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ