Празничен сладкиш с бял шоколад

Това е версия на класическия пай с минсмийт, но се приготвя в тава. Със сигурност ще впечатлите гостите си

25 October 2018 09:40
Празничен сладкиш с бял шоколад
36 мин. Лесно Порции 16

  • ккал 355
  • маз 21
  • нас. маз 12
  • въгл 37
  • захар 28
  • фибри 1
  • прот 4
  • сол 0

Продукти

225 г масло и още за намазване
225 г кафява захар
4 средно големи яйца
200 г минсмийт
настърганата кора от 1 портокал
200 г брашно
2 ч.л. канела на прах
1 ч.л. индийско орехче на прах
200 г бял шоколад и още малко за настъргване
100 г пълномаслена сметана

Приготвяне

1. Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Застелете квадратна тавичка със страна 20 см с хартия за печене и я намаслете. Разбийте маслото и захарта с миксер за около 5 мин или до лека и пухкава смес. Разбийте яйцата едно по едно, като се убедите, че сместа е поела яйцето, преди да сложите следващото. Добавете минсмийта и настърганата портокалова кора и разбийте отново за няколко секунди, за да разбъркате всичко.


2. Пресейте в сместа брашното, канелата и индийското орехче и разбъркайте добре с голяма метална лъжица. Пресипете тестото във формата и го загладете с обратната страна на лъжицата. Запечете във фурната за 30-35 мин или докато шишче, забито в средата, излезе чисто.


3. Направете глазурата с бял шоколад. Сложете го в голяма купа и загрейте сметаната в тенджерка до кипване. Дръпнете я от огъня и залейте шоколада. Разбърквайте, докато шоколадът се разтопи и се смеси със сметаната. Оставете го настрана, за да се охлади.


4. Оставете сладкиша да изстине в тавичката за 10 мин и го извадете върху телена решетка. Щом изстине напълно, го намажете с глазурата, поръсете с още малко настърган бял шоколад и го нарежете на квадратни парчета.

Списанието
BBC Good Food България Брой 200
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ