Патешко магре с портокалов сос

Патешкото филе е бърз вариант за вечеря и не изисква особени кулинарни умения и инструменти

12 November 2018 17:22
Патешко магре с портокалов сос
30 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 0
  • маз 0
  • нас. маз 0
  • въгл 0
  • захар 0
  • фибри 0
  • прот 0
  • сол 0

Продукти

ЗА ПАТЕШКОТО
2 патешки филета с кожа
сол и пипер
1 с.л. зехтин

ЗА ПЮРЕТО
2 средно големи картофа, обелени и нарязани
1 голям корен от целина, обелен и нарязан
120 мл готварска сметана
2 с.л. масло
сол и пипер

ЗА ПОРТОКАЛОВИЯ СОС
100 мл вода
настъргана кора от 1 портокал
сокът от 1 портокал
1 с.л. мед
1 ч.л. редуциран балсамов оцет
1/2 ч.л. джинджифил на прах
30 г студено масло

Приготвяне

ПРИГОТВЕТЕ МЕСОТО ЗА ГОТВЕНЕ


Измийте патешките филета и подсушете. С остър нож направете разрези (на решетка) по кожата, без да засягате месото. Осолете много добре кожата.


Поставете парче кухненска хартия в чиния и поставете филетата с кожата надолу. Оставете ги за около 30 мин или за през нощта в хладилник. Солта ще изсмуче водата от кожата, което ще й помогне да стане хрупкава и вкусна при готвенето.


 


ПРИГОТВЕТЕ ПЮРЕТО


В голяма тенджера сложете картофите и целината. Покрийте с вода и варете, докато омекнат. Отцедете и прехвърлете в купа. Добавете сметаната, маслото, овкусете със сол и пипер и пасирайте с преса за картофи. Оставете на топло.


Магрето и портокаловия сос ще приготвите заедно, като за целта ще ви трябва малка касерола за соса и средно голям тиган за магрето.


Загрейте малко зехтин в тигана на средно висока температура. Попийте с кухненска хартия солта от патешките филета, овкусете с черен пипер и поставете в тигана с кожата надолу. Гответе от страната на кожата, без да обръщате, около 10-13 мин, в зависимост от силата на котлоните ви. Кожата ще стане хрупкава и златиста. Намалете котлона на средна температура, обърнете филетата и изпечете от другата страна за около 8-10 мин, зависи колко добре искате да бъде изпечено филето.


За средно изпечено гответе 5 мин, за добре изпечено - около 10 мин. Извадете от тигана и оставете да отпочинат около 5-6 мин, преди да ги сервирате.


Паралелно с магрето пригответе и соса – в малка касерола сложете всички съставки


без маслото и загрейте на висока температура. Гответе соса, докато се редуцира наполовина. Когато обърнете филетата в тигана, започнете да сипвате в соса с лъжица по малко от мазнината, която са пуснали филетата, няколко лъжици ще са достатъчни. Когато филетата са готови и отпочиват, махнете соса от котлона и добавете маслото. Разбъркайте нежно, да се разтопи. Сервирайте веднага!

Списанието
BBC Good Food България Брой 199
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ