Патешко магре с портокалов сос

Патешкото филе е бърз вариант за вечеря и не изисква особени кулинарни умения и инструменти

12 November 2018 17:22
Патешко магре с портокалов сос
30 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 0
  • маз 0
  • нас. маз 0
  • въгл 0
  • захар 0
  • фибри 0
  • прот 0
  • сол 0

Продукти

ЗА ПАТЕШКОТО
2 патешки филета с кожа
сол и пипер
1 с.л. зехтин

ЗА ПЮРЕТО
2 средно големи картофа, обелени и нарязани
1 голям корен от целина, обелен и нарязан
120 мл готварска сметана
2 с.л. масло
сол и пипер

ЗА ПОРТОКАЛОВИЯ СОС
100 мл вода
настъргана кора от 1 портокал
сокът от 1 портокал
1 с.л. мед
1 ч.л. редуциран балсамов оцет
1/2 ч.л. джинджифил на прах
30 г студено масло

Приготвяне

ПРИГОТВЕТЕ МЕСОТО ЗА ГОТВЕНЕ


Измийте патешките филета и подсушете. С остър нож направете разрези (на решетка) по кожата, без да засягате месото. Осолете много добре кожата.


Поставете парче кухненска хартия в чиния и поставете филетата с кожата надолу. Оставете ги за около 30 мин или за през нощта в хладилник. Солта ще изсмуче водата от кожата, което ще й помогне да стане хрупкава и вкусна при готвенето.


 


ПРИГОТВЕТЕ ПЮРЕТО


В голяма тенджера сложете картофите и целината. Покрийте с вода и варете, докато омекнат. Отцедете и прехвърлете в купа. Добавете сметаната, маслото, овкусете със сол и пипер и пасирайте с преса за картофи. Оставете на топло.


Магрето и портокаловия сос ще приготвите заедно, като за целта ще ви трябва малка касерола за соса и средно голям тиган за магрето.


Загрейте малко зехтин в тигана на средно висока температура. Попийте с кухненска хартия солта от патешките филета, овкусете с черен пипер и поставете в тигана с кожата надолу. Гответе от страната на кожата, без да обръщате, около 10-13 мин, в зависимост от силата на котлоните ви. Кожата ще стане хрупкава и златиста. Намалете котлона на средна температура, обърнете филетата и изпечете от другата страна за около 8-10 мин, зависи колко добре искате да бъде изпечено филето.


За средно изпечено гответе 5 мин, за добре изпечено - около 10 мин. Извадете от тигана и оставете да отпочинат около 5-6 мин, преди да ги сервирате.


Паралелно с магрето пригответе и соса – в малка касерола сложете всички съставки


без маслото и загрейте на висока температура. Гответе соса, докато се редуцира наполовина. Когато обърнете филетата в тигана, започнете да сипвате в соса с лъжица по малко от мазнината, която са пуснали филетата, няколко лъжици ще са достатъчни. Когато филетата са готови и отпочиват, махнете соса от котлона и добавете маслото. Разбъркайте нежно, да се разтопи. Сервирайте веднага!

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ