Милфьой с амарети и маскарпоне

Ефектен десерт за гости и семейство

15 November 2018 12:53
Милфьой с амарети и маскарпоне
60 мин. Средно Порции 4

  • ккал 0
  • маз 0
  • нас. маз 0
  • въгл 0
  • захар 0
  • фибри 0
  • прот 0
  • сол 0

Продукти

ЗА БАДЕМОВИЯ ПРАЛИН
50 г бадеми
100 г захар
3-4 бисквити амарети

ЗА БУТЕР ТЕСТОТО
1 лист бутер тесто
пудра захар

ЗА КРЕМА МАСКАРПОНЕ
2 средно големи жълтъка
40 г захар
няколко капки ванилов екстракт
250 г маскарпоне
50 г пудра захар

Приготвяне

ПРИГОТВЕТЕ БАДЕМОВИЯ ПРАЛИН


В малка тенджерка загрейте захарта и оставете да се разтопи. След като се разтопи, захарта ще започне да се карамелизира и малко по малко да потъмнява. В момента, в който захарта започне да променя цвета си и да потъмнява, трябва да бъдете много внимателни, за да не я изгорите. За целта пригответе по-голям съд със студена вода, в който ще поставите тенджерката с карамела, когато е готов.


Гответе захарта, без да я разбърквате, докато получите тъмен карамелен цвят, след което веднага я сложете в приготвен съд със студена вода, за да спрете процеса на готвене. Добавете бадемите и разбъркайте.


Прехвърлете сместа в тава, застлана с хартия за печене и я оставете да се втвърди.


Прехвърлете в чопър и пасирайте фино, на пясък. Добавете бисквитите и пасирайте всичко заедно. Оставете настрана, докато ви потрябва.


 


ПРИГОТВЕТЕ БУТЕР ТЕСТОТО


Загрейте фурната на 180°С с вентилатор. Поставете бутер тестото върху по-голямо парче хартия за печене. Разточете го на 3 мм дебелина, след което изрежете с помощта на кръгъл резец за сладки колкото е възможно повече кръгове.


Прехвърлете изрязаните кръгове в плитка тава за печене, застлана с хартия за печене. Поръсете бутер кръговете с пудра захар, покрийте с друго парче хартия за печене и затиснете с друга тава за печене (по-тежка). Целта на втората тава е да тежи върху бутер тестото и да не му позволява да се надигне.


Печете около 45-60 мин, като след първите 20 мин трябва да извадите бутер тестото от фурната и да го поръсите още веднъж с пудра захар.


Печете, докато получите златист цвят на бутер тестото.


 


ПРИГОТВЕТЕ КРЕМА


Сложете жълтъците и захарта в малка миксер, докато получите лек бледожълт крем. Добавете ванилията. Включете котлона на средна до средновисока температура и започнете да загрявате жълтъците. Ако не сте сигурни в силата на котлоните си, започнете с по-ниска температура и постепенно увеличете до средно висока. Докато готвите жълтъците, разбърквайте постоянно с бъркалка.


Гответе, докато захарта се разтопи напълно, жълтъците станат горещи и сместа се сгъсти. Снемете от котлона, оставете настрана да се охладят напълно.


В голяма купа сложете маскарпонето и пудрата захар. Разбийте с миксер или разбъркайте с гумена шпатула. Когато жълтъците изстинат, ги разбийте с миксер още веднъж за около минута, за да възвърнат пухкавостта си. Добавете охладените жълтъци към маскарпонето и внимателно разбъркайте с гумена шпатула. Прехвърлете крема в пош и оставете в хладилник за около 30 мин.


 


СГЛОБЕТЕ ДЕСЕРТА


Редувайте бутер тесто, крем, пралин и пак бутер тесто, крем, пралин. Завършете с кръг бутер тесто, поръсен с пудра захар.

Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ