Крокети от пащърнак

Ефектен начин да приготвите гарнитура за вашето основно ястие

26 November 2018 14:20
Крокети от пащърнак
105 мин. Средно Порции 25

  • ккал 162
  • маз 11
  • нас. маз 5
  • въгл 11
  • захар 2
  • фибри 1
  • прот 5
  • сол 0

Продукти

350 г пащърнак, обелен и оставен цял
2 ч.л. зехтин
25 г масло
2 глави лук шалот, ситно нарязани
25 г крем от хрян
75 г брашно
2 големи яйца, разбити
85 г хлебни трохи панко
1-2 л растително олио за дълбоко пържене

ЗА СОСА БЕШАМЕЛ
50 г масло
50 г брашно
300 мл пълномаслено мляко
75 г чедър, настърган
½ ч.л. дижонска горчица
½ с.л. сос Уорчестър
100 г сирене грюйер, настъргано

Приготвяне

1. Загрейте фурната до 160°C (140°C с обдухване). Сложете пащърнака в тава със зехтина и печете 1 ч 30 мин. Извадете от фурната и нарежете на парчета.


2. За соса бешамел, разтопете маслото в тенджера на умерен огън, добавете брашното и разбъркайте. Отстранете от огъня и постепенно добавете прясното мляко, като разбърквате енергично след всяко добавяне, докато се смесят. Върнете на слаб огън и варете, като разбърквате, докато се сгъсти. Разбъркайте вътре останалите съставки, с изключение на сиренето грюйер, добавете ½ ч.л. сол и отстранете от огъня. Добавете сиренето грюйер и смесете добре.


3. След като пащърнакът се е охладил достатъчно, за да го хванете, разбийте го на пюре в кухненски робот и го оставете настрана. Загрейте маслото в тиган.


Добавете лука шалот и пържете 10 мин, докато омекне и стане златист. Сложете го в голяма купа с пюрето от пащърнак, бешамела и хряна. Овкусете, похлупете и охладете. Когато е почти студено, сипете в пош и шприцовайте ленти с дебелина 3 см в тава, застлана с хартия за печене.


Замразете за 1 ч, докато стегнат, но не са напълно замръзнали. Извадете от фризера и нарежете на 5 см лентички. Оваляйте крокетите в брашното, потопете в яйцето, оваляйте в хлебните трохи панко и поставете в тава, застлана с хартия за печене. Охладете. Могат да бъдат приготвени до този етап до 24 ч предварително.


4. За да изпържите крокетите, използвайте фритюрник за дълбоко пържене или напълнете средна тенджера до половината с растително олио и загрейте до 180°C.


Пържете на малки партиди за 2-3 мин, докато станат златисти и готови.


Извадете крокетите от олиото с решетъчна лъжица и отцедете на кухненска хартия. Сложете ги в затоплена чиния и покрийте с фолио, докато станете готови да ги сервирате.

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ