Говеждо филе в сос с червено вино

Подходяща рецепта за събиране с приятели

26 November 2018 14:25
Говеждо филе в сос с червено вино
90 мин. Средно Порции 6

  • ккал 636
  • маз 42
  • нас. маз 14
  • въгл 5
  • захар 4
  • фибри 1
  • прот 39
  • сол 1

Продукти

1,3 кг говеждо филе
50 мл растително олио
100 г масло, нарязано на кубчета

ЗА МАРИНАТАТА
200 мл зехтин
½ малка връзка мащерка, листата откъснати и едро нарязани
3 стръка розмарин, листата откъснати и едро нарязани
1 цяла глава чесън, горната третина отрязана и отстранена

ЗА СОСА С ЧЕРВЕНО ВИНО
250 мл порто
500 мл червено вино
1 с.л. растително олио
140 г говежди изрезки (попитайте месаря си за такива) или задушена пържола, нарязана
4 глави лук шалот
2 скилидки чесън, смачкани
12 зърна бял пипер
¼ малка връзка мащерка
1 дафинов лист
1 л телешки бульон

Приготвяне

1. Сложете говеждото месо в достатъчно голям съд, за да прилегне плътно. Смесете съставките за маринатата в купа и ги сипете върху месото. Похлупете и охладете, като обръщате и заливате, колкото може по-често. Оставете да престои 24-72 часа.


2. Сипете виното порто и червеното вино в голяма тенджера и оставете да къкри, докато се редуцира до глазура – това ще отнеме около 20 мин. Загрейте олиото в отделен голям тиган и когато почти започне да пуши, добавете говеждите изрезки и гответе до тъмнозлатисто. Добавете лука, чесъна, зърната пипер и зелените подправки.


Запържете за няколко минути, докато започне да покафенява, и добавете редуцирания алкохол и бульона. Сложете да къкри за 25 мин. Отцедете в чиста тенджера и оставете да къкри 8-10 мин, докато се сгъсти. Овкусете и охладете.


3. Загрейте фурната до 200°C (180°C с обдухване). Извадете филето от маринатата и отстранете зелените подправки, като ги запазите, заедно с чесъна, за по-късно. Загрейте растителното олио в голям тиган. Когато почти започне да пуши, добавете филето, овкусете с 2 ч.л. сол и запържете за 5-7 мин, като обръщате често.


4. Добавете маслото, кубче по кубче, и когато започне да образува пяна – сложете филето, като го обръщате редовно. Когато филето се карамелизира, сложете го в тавата със запазените подправки и чесъна и печете във фурната 8-12 мин, като го обръщате на всеки 4 мин и поливате със соса. За да проверите дали говеждото месо е готово, забодете кухненски термометър в центъра – трябва да показва 55-60°C за средно изпечено.


Извадете месото, увийте го хлабаво във фолио и го оставете за 20 мин.


5. Върнете тавата във фурната, докато маслото се сгорещи. Преди да го сервирате, оваляйте филето в него. Сервирайте със соса, крокетите, морковите и чесъна.

Списанието
BBC Good Food България Брой 197
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ