Най-добрият ябълков кръмбъл

Може да използвате какъвто вид ябълки искате, само се уверете, че ги режете тънко, за да се сготвят бързо.

28 November 2018 16:29
Най-добрият ябълков кръмбъл
40 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 608
  • маз 24
  • нас. маз 14
  • въгл 90
  • захар 55
  • фибри 5
  • прот 6
  • сол 0

Продукти

ЗА ПЛЪНКАТА
550 г ябълки (около 3 средни ябълки), обелени, без сърцевината, на резени
2 с.л. захар

ЗА КРЪМБЪЛА
175 г брашно
100 г захар
100 г студено масло
1 с.л. фини овесени ядки
1 с.л. захар демерара
пълномаслена сметана, бита сметана или яйчен крем, за сервиране

Приготвяне

1. Загрейте фурната до 190°C (170°C с обдухване). Смесете ябълките с 2 с.л. захар, сипете в тава (около 23 см кръгла и поне 5 см дълбока, или 20 см квадратна тава) и натиснете с ръка (за да предотвратите прекаленото спадане на кръмбъла).


2. Сипете брашното и захарта в купа с голяма щипка сол. Нарежете маслото и го стрийте с пръсти, докато сместа заприлича на хлебни трохи. Разклатете купата и всички големи парчета ще излязат на повърхността – намачкайте ги. Може също да ги разбиете в кухненски робот до пясък (внимавайте да не прекалите).


3. Сипете сместа за кръмбъла върху ябълките на купчина в центъра и използвайте вилица, за да я изравните. Внимателно потупвайте повърхността с обратната страна на вилицата (така кръмбълът ще се държи заедно и ще стане хрупкав), а след това леко плъзнете вилицата по повърхността за декоративен завършек. Поръсете отгоре овесените ядки и захарта демерара равномерно.


4. Сложете кръмбъла в тава и печете 35-40 мин, докато повърхността стане златиста, а ябълките се усещат много меки, когато ги прободете с остър нож. Оставете да се охлади за 10 мин, преди да сервирате със сметаната или яйчения крем.

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ