Най-добрият ябълков кръмбъл

Може да използвате какъвто вид ябълки искате, само се уверете, че ги режете тънко, за да се сготвят бързо.

28 November 2018 16:29
Най-добрият ябълков кръмбъл
40 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 608
  • маз 24
  • нас. маз 14
  • въгл 90
  • захар 55
  • фибри 5
  • прот 6
  • сол 0

Продукти

ЗА ПЛЪНКАТА
550 г ябълки (около 3 средни ябълки), обелени, без сърцевината, на резени
2 с.л. захар

ЗА КРЪМБЪЛА
175 г брашно
100 г захар
100 г студено масло
1 с.л. фини овесени ядки
1 с.л. захар демерара
пълномаслена сметана, бита сметана или яйчен крем, за сервиране

Приготвяне

1. Загрейте фурната до 190°C (170°C с обдухване). Смесете ябълките с 2 с.л. захар, сипете в тава (около 23 см кръгла и поне 5 см дълбока, или 20 см квадратна тава) и натиснете с ръка (за да предотвратите прекаленото спадане на кръмбъла).


2. Сипете брашното и захарта в купа с голяма щипка сол. Нарежете маслото и го стрийте с пръсти, докато сместа заприлича на хлебни трохи. Разклатете купата и всички големи парчета ще излязат на повърхността – намачкайте ги. Може също да ги разбиете в кухненски робот до пясък (внимавайте да не прекалите).


3. Сипете сместа за кръмбъла върху ябълките на купчина в центъра и използвайте вилица, за да я изравните. Внимателно потупвайте повърхността с обратната страна на вилицата (така кръмбълът ще се държи заедно и ще стане хрупкав), а след това леко плъзнете вилицата по повърхността за декоративен завършек. Поръсете отгоре овесените ядки и захарта демерара равномерно.


4. Сложете кръмбъла в тава и печете 35-40 мин, докато повърхността стане златиста, а ябълките се усещат много меки, когато ги прободете с остър нож. Оставете да се охлади за 10 мин, преди да сервирате със сметаната или яйчения крем.

Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ