Пудинг с хляб и масло

Трансформирайте стар хляб в този класически британски десерт, покрит със слой богат ванилов яйчен крем.

28 November 2018 16:34
Пудинг с хляб и масло
45 мин. Лесно Порции 6

  • ккал 566
  • маз 40
  • нас. маз 23
  • въгл 42
  • захар 29
  • фибри 1
  • прот 9
  • сол 0

Продукти

250 мл пълномаслено прясно мляко
300 мл пълномаслена сметана
1 шушулка ванилия, разполовена и семената изстъргани, или 1 ч.л. ванилов екстракт
3 големи яйца и 1 жълтък
3 с.л. захар
8 филийки стар бял хляб, престоял 1 ден
50 г леко осолено масло, меко, и още за намасляване
75 г смес от светли и тъмни стафиди или други сушени плодове
настърганата кора на ½ лимон
2 с.л. захар демерара
нискомаслена сметана или сладолед, за сервиране

Приготвяне

1. Загрейте фурната до 180°C (160°C с обдухване). Загрейте прясното мляко, сметаната и шушулката ванилия със семената й (ако използвате) в тенджера, докато започне да завира. Разбийте яйцата и жълтъка със захарта в кана. Бавно изсипете върху яйцата топлата смес с млякото, включително и шушулката ванилия, като разбърквате постоянно, докато получите гладка смес. Сега може да сложите ваниловия екстракт (ако използвате).


2. Леко намаслете тава около 20 x 25 x 5 см. Изрежете корите на филиите хляб, намаслете двете страни на хляба и го нарежете на триъгълници. Подредете половината резени хляб на дъното на тавата така, че леко да се застъпват.


3. Смесете сушените плодове с настърганата лимонова кора и поръсете половината смес върху хляба. Направете нов слой отгоре от останалия хляб и поръсете останалите сушени плодове.


4. Извадете шушулката ванилия от яйчения крем и го изсипете върху пудинга. Оставете го да се напои поне 30 мин в хладилника. Поръсете отгоре захарта демерара и печете 35-40 мин, докато стане златистокафяв и бухнал. Сервирайте със сметана или сладолед.

Списанието
BBC Good Food България Брой 199
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ